Nederländernafödde 24-åringen Julien Keulen har varit i Sverige i sex år och är nu tjänstledig från jobbet som balettdansare på Operan i Stockholm för att kunna vara med i Idol. I fjol sökte han till The Voice Holland men då fick han nej för ledigt från Operan. Men i år tog han ledigt, sökte och gick hela vägen till fredagsfinalerna. Nu tillhör han en av årets favoriter.

Julien Keulen kan bara två svenska låtar, Carolas Säg mig var du står (för dess nederländska ursprung då originalet ju heter Why Tell Me, why och blev en hit med Anita Meyer 1981), och Darins En säng av rosor. Det är den sistnämnda han sjunger kvällens program (som har temat Svenska hits) och han gör det faktiskt med ett litet stycke på nederländska, godkänt av Darin själv.
– Jag träffade honom en gång på Operan och jag tycker det är en fin låt. Dessutom har folk skrivit att min röst låter som en blandning av Darin och förra årets Idolvinnare Birkir, så det kan vara kul därför.

En annan anledning till att Julien valt låten är för att En säng av rosor fortsatte att bli en ännu större hit efter att Darin kom ut.
– Jag ville göra en blinking till att jag är gay. Alltså, det känns lite konstigt att ens prata om det eftersom det är så självklart för mig. Jag har nämnt det en gång i rutan då jag skojade om att jag och min duettpartner Carmen inte kunde vara ett par eftersom jag är gay.
Han fortsätter:
– För jag känner inte att jag behöver prata om det. Det är ingen grej att jag är gay och ska inte vara det. Jag har heller inte fått några negativa kommentarer om det, vilket väl är ett bra tecken på vart samhället är på väg. Och det är ju positivt, idag tror jag inte att man boxas in som ”gaykillen som sjunger en låt av en artist som är gay” bara för att man gör det en gång. Jag är ju så mycket mer än min sexualitet.

Hur var det att komma ut?
– För mig var det superenkelt. Det är klart jag var rädd innan, men när jag berättade för mina föräldrar sa de att de vetat hela tiden. Och alla omkring mig var superaccepterande. Nederländerna var ju det första landet att tillåta samkönade äktenskap. Och när det kommer till politik är det väldigt öppet, att vi ska ha samma rättigheter. Men samtidigt finns det personer i samhället som har andra åsikter och hatbrott förekommer ju även där.

Har det varit lättare att vara öppen med tanke på den bransch du kommer från?
– Haha. Du skulle bli överraskad av hur många balettdansare som är straighta. Tyvärr (skrattar). I balettskolan i Nederländerna var alla gay, men när man började dansa professionellt så var alla omkring en straighta. Men det är en väldigt accepterande värld, och ingen bryr sig om vad du är.

Julien har bott i Sverige i sex år och skaffade sig många nya vänner i Sverige när han jobbade på gaygalavinnande sommarfavoriten Mälarpaviljongen i Stockholm.
– Så jag har min balettfamilj, min Idol-familj och min Mälarpaviljongfamilj (skrattar).

Hur är gaycommunityt i Sverige?
– Intressant. I början var det svårt, men jag har varit ute mycket, exemplevis på Backdoor, och efter ett tag lär man känna folk. Svenskar är lite avståndstagande till en början men när man lär känna nån och kommer in i olika kompisgäng så är det lättare.

Är du singel?
– Ja, det är jag just nu.

Stöter killar på dig?
– Nej inte så mycket. Jag kan nog uppfattas som kall, lite ”varför pratar du med mig?”. Men jag antar att det bara är sån jag ser ut (skrattar). Jag har inte riktigt letat efter något å andra sidan. Jag hade en svensk kille tidigare men det tog slut. Jag fokuserar nu bara på att må bra och att vara närvarande i Idol.

Har du nån typ?
-Nej, bara snälla respektfulla killar som behandlar folk bra.

Det var dansen som från början tog Julien till Stockholm då han fick ett stipendium till Kungliga Svenska Balettskolan och därefter fick han jobb på Operan.
– Idag dansar jag inte själv, utan undervisar bara. Jag försöker att lära en ung generation att man kan lära ut på fler sätt en det hårda ryska sättet (skrattar).

Hur var det att lära sig svenska?
– Jag har typ lärt mig nu de senaste tre månaderna. På Operan pratar alla engelska så där har jag inte riktigt behövt lära mig. Men nu ville jag visa att jag kan, och det går snabbt för jag är bra på att lära mig nya språk. Språken är lika, men i början hade jag ingen aning om vad som sas (skrattar).

Vad vill du göra för musik?
– Jag är bra på powerballader. Men jag älskar det mesta faktiskt.

Många Idoler har ju gått vidare och gjort Melodifestivalen…?
– Jag vill absolut göra Melodifestivalen och sen Eurovision! Om inte Sverige, så för Nederländerna. Jag är ett stort fan av Eurovision. Bland de nederländska favoriterna finns såklart Duncan Laurence, som jag sprungit på ute på Backdoor då han ju bor i Stockholm, Teach-Ins Ding-A-Dong, Anouks Birds och OG3NE, även om jag kanske inte var så stort fan av deras Eurovisionlåt.

Slutligen då: Vem vinner Idol om du inte gör det?
Nike, Sebastian eller Albin. De är alla jätteduktiga och verkar omtyckta i sociala medier.