Homofobi

Efter en debatt om hanteringen av homofobi och diskriminering i Europa antogs idag ett uttalande som fem av EU-parlamentets sju partigrupper ställt sig bakom. Uttalandet arbetades fram med anledning av händelserna i Polen förra året där bland annat Prideparader förbjöds.
– Jag är stolt över att EU-parlamentet är redo att markera mot homofobin i Europa, kommenterar idag parlamentsledamoten Raül Romeva i Rueda (EFA-de gröna).
Resolutionen fick inte stöd av Gruppen självständighet/Demokrati där svenska Junilistan ingår och inte heller av Gruppen Unionen för nationernas Europa där de högerextrema partierna samlas.
Vid debatten talade brittiske Michael Cashman (Labour/socialdemokraterna) om sin besvikelse över kommissionären med ansvar för rättvisa, frihet och säkerhet, Franco Frattinis tal om homofobi som han ansåg var allt för vagt.
– Jag är gay. Jag är en homosexuell man född av en vanlig man och kvinna, sa Cashman i sitt tal. På grund av detta vill vissa människor frånta mig rätten att tala om min sexualitet, fira mitt 22 år långa förhållande och vara en del av en större grupp. Några vill kränka mig, frånta mig mina demokratiska rättigheter och rikta hat-tal (hate speech) mot mig. Jag skulle vilja delta i en Gay Pride-parad, men Gay Pride-paraden förbjuds. Varför? Jo för att samhället är fokuserat på vad de uppfattar som mitt sexliv. Och man har fördömt det. Var finns det för moral i det? Var finns de moraliska i att predika och uppmuntra till diskriminering och hat, ibland bakom skydd av och med hänvisning till religion eller tro?
I sitt tal uppmanade han Frattini att inte bara upprepa det som sagts tidigare utan komma med förslag på konkreta åtgärder.
– Om vi inte gör något när vi ser att människor misshandlas till döds, kränks och diskrimineras så ger vi vårt godkännande till och blir delaktiga i misshandeln, hat-talen, nedvärderandet och den kränkande behandlingen.

I uttalandet kräver parlamentet att lesbiska, bögar, bisexuella och transpersoner skall skyddas av medlemsländerna från homofobi, hat-tal och våld. Men kräver att samkönade par skall ges samma respekt, värdighet och skydd som andra par i samhället.
I uttalandet uppmanas medlemsstaterna och kommissionen att fördöma hat-tal, uppmaning till våld och att i praktiken garantera rätten till demonstrationsfrihet.
Åtgärder inom skolan och antidiskrimineringslagar krävs och man uppmanar till nationella seminarier om lika rättigheter för HBT-personer på Internationella dagen mot Homofobi den 17 maj.
I ett speciellt krav uppmanas alla medlemsstater erkänna homosexuella som en av de grupper som föll offer för Naziregimen. Och man kräver att den fria rörligheten skall omfatta alla medborgare, även HBT-personer.
En av de som idag kommenterat resolutionen är svenska folkpartisten Cecilia Malmström.
– Det är oacceptabelt att vissa europeiska medborgare förlorar sina rättigheter när de korsar vissa gränser i Europa. Detta på grund av sin sexuella läggning. I vissa länder förlorar människor till och med vårdnaden om sina egna barn. Vi tolererar inte detta missbrukande av människors grundläggande rättigheter.
Malmström understryker att resolutionen tagits fram efter händelserna i Polen och i flera medlemsländer där politiska och religiösa ledare gjort kränkande uttalanden och där homofoba grupper genomfört våldsamma protester.
– Vi måste ta krafttag mot den ökade homofobin. Man ska inte kunna gömma sig bakom subsidarietsprincipen och hänvisa till religionsfrihet och yttrandefrihet i de länder där man diskriminerar homosexuella. Idag har Europaparlamentet givit en stark signal om att vi inte accepterar den här behandlingen av våra EU-medborgare, nu hoppas jag att Kommissionen och medlemsländerna gör detsamma. säger Malmström i uttalandet.
Bland de som arbetat fram resolutionen finns även svenska vänsterpartisten Jonas Sjöstedt.

http://www.gayandlesbianrightsintergroup.com

Källa: Läs mer om HBT-arbetet i EU

Publicerad: 2006-01-18 16:58:31