Pride 2006

Idag slog en förvaltningsdomstol i Riga fast att det förbud som utfärdats mot lördagens Prideparad står fast. Domstolen hänvisar till att säkerheten inte kan garanteras. Förra året kunde Prideparaden genomföras trots myndigheternas förbud då man i domstol gav klartecken.
Lettlands president Vaira Vike-Freiberga gick i onsdags ut i ett uttalande där hon tydliggjorde att Lettland skall respektera de mänskliga rättigheterna. I uttalandet understryker hon att den lettiska konstitutionen garanterar yttrande- och mötesfrihet för sina medborgare.
Vike-Freiberga har vid ett flertal tillfällen tagit till orda mot den antihomosexuella politik som drivs i parlamentet och av flera politiska och religiösa grupper.
Bland annat tog hon i sitt jultal upp att parlamentet i höstas antog en skrivning i konstitutionen som omöjliggör samkönade äktenskap, och hon markerade tidigare i somras mot att ”sexuell orientering” strukits ur den nya diskrimineringslagstiftning som skall gälla för arbetslivet.
Uttalandet publiceras på presidentens hemsida..
En stor svensk delegation har rest till Riga. Bland de nära 20 stycken officiella delegaterna märks riksdagsman Martin Andreasson (fp), RFSLs förbundssekreterare Jonas Hansson, miljöpartiets partistyrelseledamot Malin Björns liksom kapten Krister Fahlstedt från HoF, Homo- bi och transpersoner i Försvarsmakten.
Från RFSLs sida välkomnas den lettiska presidentens uttalanden, men man fördömer kraftfullt förbudet mot paraden.
– Vi finner det upprörande att ett demokratiskt land inte tillåter en Pride parad. Att neka Prideparaden är att censurera hbt-personer och deras åsikter och ett steg tillbaka i den demokratiska utvecklingen, säger Anna-Karin Skantz, vice förbundsordförande för RFSL.

Publicerad: 2006-07-21 18:16:22