Polen

Som en del av EUs ungdomsprogram sökte tidigare i år Sveriges förenade gaystudenter i samarbete med polska organisationen Campaign Against Homophobia, om stöd för ett gemensamt arbete mot diskriminering och för jämställdhet i unionen.
För att ett EU-projekt likt detta skall kunna genomföras krävs att minst två nationer ställer sig bakom. Medlemsländerna skulle i detta sammanhang få EU-pengar att använda för volontärtjänst för ungdomar.
Sverige sa ja till projektet, men polska myndigheter tackade nej. Motiveringen till avslaget lyder: ”Utbildningsministeriets policy är att inte stödja aktiviteter som syftar till att främja homosexuella attityder och beteenden hos ungdomar”
– Jag är inte längre förvånad över den polska regeringens förakt för mänskliga rättigheter. Man sviker återigen de principer om jämlikhet som Polen ställde sig bakom i och med EU-inträdet, säger Linda Elstad, förbundsordförande för Sveriges Förenade Gaystudenter.
Protester mot det polska beslutet har kommit från den europeiska HBT-ungdomsorganisationen IGLYO som tillsammans med Gaystudenterna och Marta Abramowicz från Campaign Against Homophobia menar att Polen bryter mot artikel 13 i Amsterdamfördraget där diskriminering av sexuella minoriteter förbjuds.
De tre organisationerna kräver att den EU-kommissionen nu agerar kraftfullt mot de polska myndigheterna.
Även EU-parlamentets Intergrupp i HBT-frågor har protesterat mot att projektet stoppats.
Gruppens ordförande Michael Cashman liksom Sophie in ‘t Veld, Raül Romeva och Alexander Stubb kallar det polska beslutet för ”flagrant homofobi”.

Publicerad: 2006-10-09 12:08:49