Idag blev det klart att Mona Sahlin tackar ja till att bli ny ordförande för socialdemokraterna. Valet kommer att ske vid partikongressen i mars.
– Mona är den person som kanske tidigast och ihärdigast av svenska politiker talat för hbt-personers mänskliga rättigheter, säger Martin Engman, ordförande för Hbt-socialdemokrater i en kommentar.
Mona Sahlin är en av de ledande socialdemokrater som sedan 90-talet tydligast engagerat sig i hbt-politiska frågor.
2001 presenterade hon dåvarande regeringens handlingsplan mot rasism, främlingsfientlighet, homofobi och diskriminering.
2002 utsåg QX läsare Mona Sahlin till Årets Hetero efter att bland annat ha talat tydligt och klart om hbt-frågor vid FNs konferens mot rasism i Durban 2001. I det talet gick hon till fränt angrepp mot de länder som kriminaliserar homosexualitet.
Även vid den internationella Kvinnokonferensen i Peking 1995 tog Mona Sahlin upp lesbiska kvinnors situation.
Sahlin har genom deltagande i Pridefestivalen och närvaro vid GayGalan och genom att aktivt driva hbt-frågor inom socialdemokraterna sett till att dessa frågor hamnat högt på den politiska dagordningen.
I den mediala bevakningen av Mona Sahlin är just hennes engagemang i hbt-frågor en av de som nämns tillsammans med jämställdhet och arbetet mot etnisk diskriminering.

Publicerad: 2007-01-18 15:54:46