Stockholm Stift kan den 26 maj välja en öppet lesbisk biskop att efterträda nuvarande biskopen Caroline Krook. Efter gårdagens valomgång där totalt åtta kandidater ställde upp fick Eva Brunne 238 röster och Hans Ulfvebrand, kyrkoherde i Sofia församling 160 röster. Den 26 maj sker andra valomgången där 840 präster och lekmän lägger sina röster.
QX ringde upp Eva Brunne för att höra mer om biskopsvalet.
– Berätta om vad ditt budskap som biskopskandidat är!
– Viktigast för Stockholms stift är att tala tydligt om Jesus Kristus och framförallt om konsekvenserna av den tydligheten, svarar Eva Brunne som idag arbetar på stiftskansliet.
– Sedan även vad vi behöver möta och lära oss mer om för att på ett vettigt sätt vara en kristen kyrka i storstaden.
Eva Brunne betonar att storstaden är mångkulturell och talar om vikten av ekumenik med andra kristna och ett dialogförhållande med de trossamfund som har en annan bekännelse än de kristna. Detta lärde hon mycket om under sin tid som kyrkoherde i Flemingsbergs församling i Botkyrka.
– Där finns det få lutheraner men många syrianer och muslimer, säger hon. Jag lärde mig där att det inte är självklart för oss att vara den stora majoritetskyrkan. Vi är inte den enda kyrkan här i samhället, och det får konsekvenser.
Innan dess var hon verksam som kyrkoherde i Sundbyberg och där fick hon erfarenhet av att verka i ”en arbetarstad och med människor som kyrkan gjort illa långt tillbaks och där den känslan levt kvar i generationer”.
– Hur menar du?
– Att man som arbetare inte stod högt i den kyrkliga rangskalan, svarar hon om berättar om hur de arbetare som i början av 1900-talet byggt Sundbybergs kyrka inte böjds in till dess invigning. ”Däremot en mängd dignitärer”
– Detta talade barnbarnen och barnbarnsbarnen fortfarande om när jag arbetade där, berättar Brunne.
– Drivs det ”valkampanj” nu fram till den 26 maj?
– Så fungerar det inte faktiskt, svarar Eva Brunne lätt road. Vi som är kandidater svarar på frågor men man lanserar inte sig själv. Så ser så ser kutymen ut. Man går inte ut som Obama….
– 1990 blev du kyrkoherde i Sundbyberg. Då blev det liv på tidningen Dagen eftersom du var öppet lesbisk. Har du mött den typen av negativa reaktioner nu?
– Det har jag inte och jag tror knappast att det kommer heller. Tiderna har förändrats, svarar hon och noterar att det i igår i en omröstning på Dagens hemsida i och för sig anses att fel kandidater gått vidare, men att enbart några enstaka kommentarer nämner att Eva Brunne lever med en kvinna.
I slutet av åttiotalet lades frågan om välsignelse av samkönade pars kärleksrelation i malpåse genom att frågan skulle ”utredas” vidare. Idag har Eva Brunne och Gunilla Lindén kunnat få sin kärlek välsignad av kyrkan.
– Och idag är jag glad att vår kyrkostyrelse sagt att det skall heta äktenskap även när samkönade par vigs, säger Eva Brunne.
I höst tas frågan om kyrkan skall tillåta samkönade äktenskap i kyrkan upp vid Kyrkomötet. Eva Brunne är för att kyrkan skall avsäga sig vigselrätten, men inte nu.
– Jag tycker att vi borde ha avsagt oss vigselrätten redan 2000 då kyrkan skiljdes från staten. Det hade varit självklart, säger hon men konstaterar att så inte skedde.
– Men gör vi det nu ser det ut som att det sker på grund av att samkönade par nu kan ingå äktenskap. Då blandas frågorna ihop.
– Men framöver?
– Då skall vi absolut göra så. Kyrkan skall be för människor och välsigna kärleken. Juridiken står samhället för.
– Äktenskapet och teologin?
– Vi har idag ingen rimlig teologisk utläggning om vad äktenskapet är, svarar hon. Det kanske är bra att den diskussionen nu kommer i höst. För den lutherska kyrkan är äktenskapet inget sakrament men i vår lutherska kyrka finns även en sakramental syn på äktenskapet och det är därför det blir så svårt.
– I kyrklig media har detta biskopsvalet formulerats som ett vänster mot höger val. Hur ser du på det?
– Vi två kandidater är medlemmar i var sitt parti. Jag tycker själv att det är viktigt att vara politisk engagerad och att min tror får konsekvenser åt det hållet som är min politiska hemhörighet. Sedan blir det trist när det blir politiska val.
– Det finns stark kritik mot de politiska partiernas närvaro i kyrkan?
– Jo, svarar Brunne och säger sig vara kluven till frågan. De politiska partierna är bra på att skola människor demokratiskt. Om partierna inte ställer upp i kyrkovalen finns en viss risk för enfrågegrupper som inte har samma demokratiska träning. Vi är en demokratisk folkkyrka där det måste finnas representation från alla led.
– Men jag är delad, understryker hon och pekar på att det kanske finns en lösning i det sätt som folkpartiet gjort men att skapa en politisk grupp för folkpartister snarare än en rent partipolitisk grupp.

Gunilla Lindén och Eva Brunne utanför EKHOs tält i PridePark 2001

– Om du blir vald tror du då att det att du lever i kärleksrelation med en kvinna kommer att skapa problem i det ekumeniska arbetet?
– Vi måste stå för de grunder vi tycker är viktiga och dra konsekvenserna, gör man inte det kommer man aldrig längre ekumeniskt än vad de mest konservativa vill, svarar Brunne och berättar att hon som kyrkoherde inte upplevt några problem i samarbetet med andra trossamfund.
– Det är klart att det nu handlar om en annan nivå, men om jag blir vald så har jag förtroendet från de som valt fram mig till biskop i ryggen, så jag är inte orolig.
– Du och Gunilla Lindén är bägge verskamma inom Svenska kyrkan. Hur är det att leva med en präst?
– Det är jättebra för att man vet vad den andre sysslar med. Sen skulle jag inte vilja att vi jobbar på samma ställe naturligtvis..
– Blir det många teologiska samtal där hemma?
– Ja det blir det absolut, svarar Eva Brunne. Ganska lite exakt om vad vi gör under en arbetsdag, där har vi respekt för varandra. Men det blir mycket teologiska samtal och det är enbart trevligt.
– Du säger att kyrkan skall tala tydligt om Jesus Kristus. Hur skall kyrkan göra det i samtalet med HBT-samhället?
– Det gör man genom att säga att är du en gång döpt så tillhör du Jesus Kristus. Det gör att ingen kan komma till dig och säga att du inte får vara med om det visar sig att du är homo-, bi- eller transperson. En gång döpt tillhör du Jesus Kristus.
– Och även om du inte är döpt så finns en bredare och djupare uttydning av detta. Alla är skapade av Gud. Därmed en del av mänskligheten och har del av Guds kärlek. Det är inte upp till oss människor att avgöra vem som har det eller vem som inte har detta.
Den 26 maj avgörs om Eva Brunne blir den första biskopen i världen som lever tillsammans med en kvinna i en partnerskapsregistrerad och av kyrkan välsignad kärleksrelation.