Vid en presskonferens under tisdagen meddelade hbt-aktivister i Moskva under ledning av Nikolaj Aleksejev och Irina Fet och med stöd av den ryska feministen Maria Arbatova att man kommer genomföra en Prideparad samma dag som finalen för European Song Contest arrangeras i Moskva. Planen är att samla Prideparaden i Alexanderträdgården i centrala Moskva utmed den västra Kremlmuren.
Tidigare försök att arrangeras Prideparader i Moskva har mötts av våldsamt motstånd av såväl från högerextrema religiösa som politiska grupper som Moskvapolisen.
Vid presskonferensen förklarade Nikolaj Aleksejev att årets datum inte är valt av en slump. Vid Eurovision Song Contest kommer hela Europas ögon vara riktade mot Moskva och många homosexuella kommer vara tillresta och finnas såväl på scen, kring evenemanget som i publiken.
– Det här är den bästa möjligheten att ta upp dessa frågor, sa Aleksejev vid presskonferensen enligt GayRussia.ru. Vi är tvingade att använda alla tillbuds stående medel men vi försöker inte undergräva den ryska federationens prestige utan vi vill utöva vår konstitutionella rätt. Vi är fredliga människor som under de fyra år vi arrangerat offentliga arrangemang aldrig misshandlat eller attackerat någon. Vi har däremot blivit attackerade och fängslade.
Årets Prideparad är en del av Slavic Gay Pride som kommer att vandra runt i olika slaviska länder. Nästa år är det tänkt att arrangemanget hålls i Minsk. Vid presskonferensen under tisdagen deltog även arrangörer från Vitryssland.

Den ryska hbt-rörelsen kommer dessutom, just i samband med Eurovision Song Contest, att driva på för att göra äktenskapslagarna i Ryssland könsneutrala. Den 31-årige Irian Fet meddelade vid gårdagens presskonferens att hon den 12 maj kommer ansöka om att få gifta sig med sin trolovade.
– Vi älskar varandra och nu vill vi få den kärleken officiellt erkänd, sa hon till journalisterna vid presskonferensen enligt gayrussia.ru.
Gay Pride-firandet såväl som kraven på att öppna upp äktenskapet för samkönade par är en del i rörelsens kampanj ”Gay Equality! No Compromise”.