I maj 2008 beslutade samma domstol att föreningen måste upplösas med motivet att dess mål var att kränka moral och familjevärderingar.
I november 2008 avslog högsta domstolen beslutet och återförde fallet till den lägre domstolen för ett nytt beslut.
Aktivisterna är dock fortsatt oroade över formuleringar i Högsta domstolens beslut som lyder: ”Upplösande av den nämnda organisationen kan fortfarande krävas om den agerar mot konstitutionen, genom att uppmuntra eller provocera fram homosexuellt, lesbiskt, bisexuellt, transsexuellt eller transvestit-beteende eller agera med målet att sprida sådan sexuell orientering.”
ILGA-Europa kommenterade med att man hoppas att domstolar inte kommer att använda den formuleringen för att försöka förbjuda Lambda.
– Detta uttalande skapar en tydlig begränsning för organisationens aktiviteter liksom turkiska hbt-personers yttrandefrihet, föreningsfrihet såväl som rätten till ett värdigt liv så som Europadomstolen formulerat i sina beslut” sa gruppen.
Lambda själva säger att det kan känna sig verkligt säkra först då landets konstitution ändras så att förbud mot diskriminering baserad på sexuell orientering och könstillhörighet skrivs in. Ett mål som aktivisterna ser som långsiktigt.
”Ett konstitutionellt skydd är ett måste för att hindra homofoba tolkningar av vaga lagar med formuleringar ”allmän moral” och ”sociala värderingar”. Tolkningar av jurister som lider av samma fördomar som så många andra i samhället”, skriver gruppen.