Även om inte president Obama själv är inblandad i de delstatliga besluten och även om han själv inte gett sitt stöd till könsneutrala äktenskap, så är det onekligen en ny vind som blåst in över USA.
Redan idag är äktenskapet öppet för alla i delstaterna Connecticut, Iowa och Massachusetts och i september blir det legalt i Vermont. I Iowa ansökte nära 400 par om att gifta sig när lagändringen trädde i kraft den 27 april.
I onsdags skrev Maines guvernör John Baldacci under den nya äktenskapslagen som innebär att även samkönade par kan ingå äktenskap.
I Washington D.C. antogs i tisdags en lag som gör att samkönade äktenskap som ingåtts på annan plats skall erkännas i delstaten. En grupp religiöst färgade motståndare höll upp biblar i protest och genomförde giftermål mellan en man och kvinna för att påminna lagstiftarna om vad de anser vara ett riktigt äktenskap.
I Kalifornien beslöt Högsta domstolen vid den här tiden förra året att äktenskapslagarna enligt delstatens konstitution måste vara öppna för alla. Vid valet i höstas röstade en majoritet av Kaliforniens invånare för att ändra konstitutionen så att äktenskapet skall definieras som gällande enbart för man och kvinna. Högsta domstolen fick in en klagan med krav på att folkomröstningen skulle ogiltigförklaras med motivet att medborgares konstitutionella rättigheter inte skall kunna gå att rösta bort. Tusentals samkönade par hade redan hunnit ingå äktenskap. På torsdag nästkommande vecka förväntas ett utslag komma från Högsta domstolen. Medborgarrättsrörelsen Equality California har samtidigt påbörjat en kampanj för att ta upp frågan till ny folkomröstning.