I slutet av april röstade riksdagens lagutskott om lagen som, om den träder i kraft, ger samkönade par möjlighet till närstående adoption. Flera medlemmar i utskottet röstade mot förslaget och motiverade det med att man inte anser lagen trygga barnets rättigheter.
– Barnet har rätt till föräldrar, mor- och farföräldrar och andra släktingar, men den här formen av adoption kapar alla släktband, ger Centerpartiets Oiva Kaltiokumpu som orsak till att han röstade mot förslaget. Han var en av fem personer som röstade mot lagen, tio röstade för lagförslaget.
Regeringen, där Centern ingår, har förordat lagen men Oiva Kaltiokumpu anser det inte vara ett problem att han och några andra som representerar regeringspartierna går emot majoritetens förslag.
– Det är en samvetsfråga, säger han.

Men trots oenigheten är lagutskottets ordförande Heidi Hautala (De gröna) inte särskilt orolig.
– Det står helt klart att lagen går igenom i riksdagen, och med stor majoritet. Att det finns några som motsätter sig förslaget hotar inte lagen på allvar.

Lagen om närstående adoption ska göra det möjligt för samkönade par som registrerat partnerskap att adoptera sin partners barn. Enligt nuvarande lagstiftning har barnet inga rättigheter till den andra föräldern, varken umgängesrätt, arvsrätt eller rätt till ekonomiskt underhåll. Lagen förbättrar barnets juridiska rättigheter, som idag är närmast obefintliga.
Enligt en beräkning skulle omkring 200 par ansöka om närstående adoption när lagen trätt i kraft.