Nu riskerar politiker att göra samma misstag igen. Nu varslas åter lärare och kommuner börjar dra in på fritidssatsningar för ungdomar, speciellt för de ungdomar som inte är engagerade i föreningsidrott. Redan innan nedskärningarna förväntas en genomsnittlig skolkurator ha ansvar för 913 elever var. I förortskommunerna är det allra tyngst där varje kurator har 245 fler elever än en motsvarande kurator i storstäderna.

För en tid sedan röstade riksdagen äntligen för att könsneutralisera äktenskapet. Det var en väldigt viktig reform för vuxna hbt-personer. Nu kan vi börja prata om en bortglömd grupp: hbt-ungdomarna. Som ung homo-, bisexuell eller transperson har du idag ofta svårt att få ta del av meningsfulla fritidsaktiviteter. Homofobin och okunskap om transpersoner är ofta hög inom idrottsföreningar och heteronormen är väldigt stark på skolor och fritidsgårdar om de inte har ett aktivt arbete för lika rättigheter.

Därför har RFSL Stockholms fritidshäng Egalia skapats. Där kan ungdomar välja aktiviteter utanför heteronormen ett par kvällar i veckan. Egalia är ett exempel på en lyckad frizon som borde få stå exempel för andra aktiviteter i resten av landet. Istället tänker nu de borgerliga politikerna i Stockholm låta frizonen gå under. Egalia har drivits i drygt två år med projektstöd, men i höst tar pengarna slut. RFSL Stockholm har dessutom fått sänkt verksamhetsbidrag som inte ens täcker den hyra de betalar tillbaka till Stockholms stad.

Vi tror att varje krona som samhället satsar på ungdomar kommer tillbaka mångdubbelt. Miljöpartiet de gröna har lagt en interpellation i Stockholms kommunfullmäktige om att staden bör ta ansvar för att Egalia ska finnas kvar. I måndags svarade Madeleine Sjöstedt (FP) att inga pengar kommer att tas från centralt håll utan hänvisar till organisations- och föreningsutskottets möte i juni. Det innebär att beslutet om Egalias framtid blir ännu mer försenat och ungdomarna har snart ingenstans att ta vägen.

Eftersom ohälsotalen är högre och självmordsförsöken fler bland hbt-ungdomar än ungdomar i övrigt gav regeringen i december Ungdomsstyrelsen i uppdrag att undersöka vad som skulle kunna stärka unga hbt-personers hälsa. Vårt heta tips är att en slutsats kommer att vara att unga hbt-personer behöver kunna få vistas i frizoner utanför heteronormen på fritiden. Därför borde Stockholms stad rädda Egalia.

Mer om Egalia: