Och det är inte bara privatpersoner som misshandlar och kränker sina medmänniskor på grund av deras sexuella läggning eller könsidentitet. Våldet och förtrycket både utövas och legitimeras av myndigheter och stater. I Sören Juvas fall finns det misstankar om att våldsutövarna kan ha varit civilklädda poliser eftersom han utan anledning tagits in på polisförhör strax innan.

Bara något dygn efter misshandeln av Sören Juvas fick vi veta att lördagens Pride parad i Riga förbjudits av myndigheterna. Förbudet är ännu ett i raden av grova kränkningar av HBT-personers rättigheter, yttrandefrihet och demokrati i ett EU-land. I länder som Polen, Lettland och Litauen är situationen för HBT-personer särskilt oroande. Konservativa och öppet homofobiska krafter har lett till att Pride-parader stoppats och att myndigheterna ser genom fingrarna när det gäller högerextremisters attacker på HBT-personer.

Den 1 juli år tar Sverige över ordförandeskapet i EU. Det innebär att Sverige under ett halvår kommer att leda arbetet i EU och ansvara för att driva utvecklingen framåt i viktiga EU-frågor. Trots att HBT-personer utsätts för ett öppet förtryck i många EU-länder nämns inte HBT-personers rättigheter särskilt i regeringens 18-månadersprogram för ordförandeskapet.

Sverige har nu en unik chans att sätta press på övriga EU-länder när det gäller HBT-personers mänskliga rättigheter. Vi kräver att regeringen tar den chansen. En röst på vänsterpartiet i EU-valet den 7 juni kommer därför att vara en röst mot det våld och förtryck som drabbar HBT-personer både här i Sverige och i andra länder.