HELSINGFORS.

I dag på eftermiddagen röstade den finländska riksdagen om det länge omdiskuterade lagförslaget som ger samkönade par som ingått registrerat partnerskap rätt att adoptera sin partners barn.
I omröstningen röstade 108 ledamöter för förslaget om adoptionsrätt och endast 29 emot.
En ledamot röstade blankt och 61 riksdagsledamöter var frånvarande. Kristdemokraternas partiledare Päivi Räsänen föreslog inte helt oväntat att regeringens lagförslag skulle förkastas och fick understöd av Sannfinländarnas Raimo Vistbacka, men deras förkastningsförslag fick alltså inte majoritetens stöd.
Lagändringen innebär att en registrerad partner kan adoptera den andra partnerns barn så att barnet betraktas som parets gemensamma, vilket för närvarande endast är möjligt för heterosexuella, gifta par. I och med den nya lagen blir barn i regnbågsfamiljer också juridiskt föräldrarnas gemensamma. Barnet kan till exempel få rätt till underhållsbidrag och arv av den icke biologiska föräldern. Om ett barn har bara en juridisk förälder och denna dör, har den andra föräldern i ett samkönat par hittills inte automatiskt haft rätt att ta hand om barnet.
Lagen ger inte samkönade par i Finland rätt att prövas som adoptionsföräldrar till utomstående barn.