Läsare av QX behöver knappast påminnas om betydelsen av hbt-rättigheter. Däremot tror jag många behöver påminnas om vikten av att faktiskt rösta. Öppna och fria val är en demokratisk rättighet som vi tenderar att ta för given. Ibland är det därför läge att skänka en tanke till alla de människor världen över som fortfarande offrar sina liv för denna så självklara rätt.

Jag vill dessutom påstå att din röst spelar roll. Vi står nämligen inför något av ett vägval den 7 juni. Å ena sidan har vi protektionisterna, företrädda av Marita Ulvskogs samlade (?) vänster i ohelig allians med bland andra Sverigedemokraterna. Å andra sidan har vi oss som tror på ett öppet Europa där den fria rörligheten för människor, varor och tjänster är ledstjärnorna – också i praktiken. Centerpartiet har tydligast av alla i Sverige försvarat dessa grundvärden, inte sällan med en lätt militant arbetarrörelse i den andra ringhörnan. Vem minns inte Göran Perssons skrämselpropåer om ”social turism” när våra baltiska grannar tog steget in i EU-gemenskapen för några år sedan…?

För hbt-personer har den fria rörligheten en alldeles särskild dimension eftersom partnerskap eller äktenskap mellan personer av samma kön inte erkänns överallt inom EU. Därmed ges hetero- och homopar helt skilda förutsättningar att flytta mellan länder på likvärdiga villkor. Det är fullständigt oacceptabelt och en högprioriterad fråga att driva.

Vi måste också få stopp på de grova övergrepp på yttrande- och mötesfriheten som myndigheter i flera EU-länder gör sig skyldiga till i samband med Pridefiranden. Lekstugan i Riga City Council häromdagen är bara ett i raden av exempel som rimligen bör få konsekvenser på EU-nivå. Steget från hate speech till hate crime är inte heller långt. Det vilar således ett tungt ansvar på både den som hetsar och den som stillatigande väljer att blunda när mänskliga rättigheter kränks.

Sist men inte minst har EU ett globalt ansvar att ta. I det sammanhanget är de så kallade Yogyakartaprinciperna ett utmärkt men underskattat verktyg. Principerna har tagits fram av oberoende experter på mänskliga rättigheter och exemplifierar på punkt efter punkt hur ett hbt-perspektiv kan och bör integreras. Jag och Centerpartiet vill att EU, som ett första steg, uttalar sitt samfällda stöd för principerna. Därefter kan vi med trovärdighet och kraft agera på den internationella arenan.

Låt oss inte heller glömma att det idag, den 17 maj, är International Day Against Homophobia (IDAHO). Det är en smärtsam påminnelse om den verklighet som fortfarande är allt för vanlig runt omkring oss. I ett 80-tal av världens länder är sex mellan människor av samma kön kriminellt. I en dryg handfull finns dödsstraff i straffskalan. För egen del befinner jag mig just nu i ett av dem, nämligen Afghanistan. Att jobba för säkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter här nere är mitt sätt att personligen försöka göra skillnad.

Du kan också göra skillnad. Dels genom att rösta den 7 juni. Dels genom att trotsa den eventuella schlagerbaksmällan och ansluta till ett IDAHO-firande i en stad nära dig idag!


fahlstedt.blogspot.com
Hbt-vänliga EP-valskandidater hittar du på ILGA Europas kampanjsida Be Bothered:
www.ilga-europe.org