Marschen leddes av Mariela Castro Espín, president Raúl Castros dotter, som är chef för Nationella centret för sex- och samlevnadsutbildning.
Parlamentets talman Ricardo Alarcón deltog i inledningen av arrangemanget och sa att regeringen skall respektera rättigheterna för ”personer med en annan sexuell orientering”.
Men han la till: ”Vi måste även respektera opinioner, synpunkter, inkluderat fördomar som andra delar av samhället har.”

Marschen blev till en lång conga-parad runt två kvarter i stan. Andra aktiviteter under IDAHO (Internationella dagen mot homo- och transfobi) var paneldiskussioner och presentation av gayböcker, tidningar och filmer.

Castro Espín sa till BBC om gayfrågorna på Kuba: ”Jag må ha mina upp och nedgångar – tidpunkter jag tycker att vi går snabbt fram och andra då det känns som vi rör oss väldigt långsamt. Men vad vi vet är att vi måste fortsätta arbetet”.
”Vi behöver mycket mer av utbildning”, sa hon vidare. ”Det finns människor som accepterar och andra som inte gör det, som vi märker på brev som kommer till partiets centralkommitté med klagomål på vårt arbete. Men det kommer även många lyckönskningar.”