Sedan 1 januari i år skyddas transpersoner i Sverige av lagen om diskriminering. Det innebar att någon som känner sig vara av ett annat kön än det biologiska inte får diskrimineras av till exempel en arbetsgivare, skola eller under militärtjänsten.

Sveriges Förenade HBTQ-studenter vill skapa förståelse för att kön kan vara mer än de två motpolerna man och kvinna. Nu får de 35 000 euro – ca 380 000 kronor – för att utbyta erfarenheter med 60 studenter från Danmark, Estland, Finland, Litauen, Norge, Island och Polen.

– Det ska bli intressant att höra våra litauiska vänners erfarenheter. Särskilt eftersom Litauen just klubbat igenom en lag för att ”skydda barn och unga från moraliskt skadliga effekter såsom offentlig information om homo- och bisexualitet”, säger Ann Kristin Fagerlund, projektledare för HBTQ-studenterna.

Det litauiska lagförslaget träder i kraft i mars 2010. Om inte president Valdas Adamkus lägger in sitt veto. Viljan att stoppa det litauiska lagförslaget delas av RFSL, som i ett pressmeddelande uppmanar svenska politiker att agera.

– Om det litauiska lagförslaget träder i kraft innebär det en allvarlig inskränkning av yttrandefriheten som dessutom drabbar en mycket svag grupp i samhället, säger Sören Juvas, förbundsordförande på RFSL.

SFH:s projekt heter ”Genderbending Our Utopia” och tar avstamp i den nya svenska lagen mot diskriminering av transpersoner. Pengarna kommer från EU-programmet Ung och Aktiv i Europa och delas ut av Ungdomsstyrelsen. Totalt fick 43 av 73 sökande ta del av de 22 miljoner som årligen delas ut till olika ideella ungdomsinitiativ.

– Utan de pengarna hade vi aldrig kunnat genomföra en sådan här konferens, där unga har chansen att utbyta erfarenheter om genus och kön, säger Ann Kristin Fagerlund.