Lagen klubbades igenom av Litauens parlament förra tisdagen, den 16 juni, med 63 röster för, 3 emot och 4 nedlagda. Om inte Litauens president Valdas Adamkus lägger in sitt veto mot lagen träder den i kraft i mars nästa år.

Lagen strider mot Rättighetslagen i Lissabonfördraget och nu vill flera svenska politiker och organisationer att Sveriges regering agerar.

Birgitta Ohlsson, folkpartiets utrikespolitiska talesperson, menar att omvärlden måste sätta hård press på Litauens president och undrar i en skriftlig fråga till utrikesminister Carl Bildt (m) hur denne tänker ta itu med problemet.

Under rubriken ”Ta Litauen i örat, Reinfeldt!” drar LiseLotte Olsson (v) paralleller till nazitysklands förföljelse av homosexuella och menar att svenska riksdagsledamöter har ett ansvar att sätta press på sina litauiska kollegor.

Varken Carl Bildt eller Fredrik Reinfeldt har kunnat nås för en kommentar.

Av statsråden är det bara integrations- och jämstäldhetsminister Nyamko Sabuni (fp) som öppet fördömer lagen. I sitt senaste nyhetsbrev kallar den ”populistisk” och säger att ”det är tragiskt att i dagens EU så kan fortfarande hbt-personers sexualitet utmålas som hotfullt och farligt.”

Nu sätts hoppet till den konferens för mänskliga rättigheter – Equality Summit – som kommer att hållas i november, under Sveriges tid som ordförandeland i EU. Där vill Nyamko Sabuni arbeta för en gemensam antidiskrimineringslag i hela EU.

Läs även Litauen förbjuder ”hbt-propaganda”