Man kan skriva hela uppsatser om hur irriterade hbt-personer i USA är på Barack Obama just nu. I centrum för anklagelserna står den amerikanska lag som förbjuder giftermål mellan personer av samma kön – the Defense of Marriage Act (DOMA), som Obama tidigare sagt sig vara emot, men fortfarande inte gjort något åt.

Presidenten, som tillträdde sin post 20 januari i år, kallade sig under kampanjtiden för ”a fierce advocate” – en enveten förkämpe – för hbt-personers rättigheter.

Barack Obama har visserligen proklamerat Pridemånad och gjort förmånssystemet för statligt anställda mer jämlikt vad gäller betalt sjukfrånvaro och försäkring för långtidssjukskrivna.

Men mycket mer än så är det inte.

Löftena om att förbjuda diskriminering av hbt-personer på arbetsplatser, erkänna samkönat äktenskap och ta itu med ”don’t ask, don’t tell”-mentaliteten – de löften som fick miljontals hbt-personer att rusa till valurnorna i november förra året – har långt ifrån infriats.

Sista droppen var när Obamas justitiedepartement den 11 juni i år presenterade en rapport där argumentlekens alla homofobkort spelades ut till stöd för DOMA och för att säkra att samkönade par inte ska kunna gifta sig.

Detta har fått flera nämnkunniga hbt-personer – bloggare, aktivister och mediepersonligheter – att reagera.

Amerikanska CBS rapporterar att hbt-aktivisternas ilska mot president Obama snart kokar över. Radioprataren Michelangelo Signorile kallade rapporten en ”vederfärdig attack på hbt-amerikaner”. John Davidson, jurist på Lambda Legal som företräder flera hbt-personer i diskrimineringsmål, ”kokar av ilska” för att hbt-personer betalar samma skatter som heterosexuella, men nekas samma rättigheter.

Så fortsätter det, på bloggar, på tidningar och i radio och tv.

Nu planeras en gaymarsch mot Washington i oktober, anförd av luttrade aktivisten Cleve Jones.

Barack Obama bemötte kritiken i ett tal förra veckan där han på nytt kallade DOMA för ”diskriminerande” och lovade att arbeta med kongressen (amerikanska riksdagen) för att få lagen ändrad. Det var i samband med det som han kungjorde ändringarna i förmånssystemet för statligt anställda.

Detta imponerade dock inte på hbt-aktivisterna som kräver handling istället för ord.

– Den policy som presidenten idag presenterade för att skapa en arbetsplats fri från diskriminering är ett steg i rätt riktning, men otillräckligt och kommer alldeles för sent, säger Kate Kendell, VD för National Center for Lesbian Rights. Den utelämnar de miljontals amerikaner som inte är anställda av staten och misslyckas med grundläggande förmåner som sjukförsäkring. I sin kampanj kallade Obama lika rättigheter för hbt-personer för ett ”moral imperative” – en moralisk nödvändighet. Vi kommer att fortsätta kräva att att Obama-administraionen lever upp till presidentens löfte om att uppnå ”full jämställdhet för landets miljoner hbt-personer”.

Språket är häftigt och fronten är enad. Vita huset lyssnar uppenbarligen, men när ska vår ”envetne förkämpe” agera?