I september 2010 är det riksdagsval igen och arbetet med att ta fram valsedlarna är i full gång inom partierna. En som tackat ja till att bli nominerad för att stå på Vänsterpartiets lista för Stockholms län är Cege Hedén. I vinter blir det klart om han får plats på partiets lista.
– Jag har tackat nej tidigare, men känner nu att det är viktigt att driva frågor som rör hiv-positiva, säger han till QX.
Cege Hedén menar att allt för lite görs för att lyfta ”sekundärpreventionen”, det vill säga fokusera på hiv-positivas livssituation.
– För att minska spridningen av hiv måste sekundärpreventionen fungera, säger han. Man verkar inte riktigt ha förstått att dessa två hör intimt ihop. Och för att den skall fungera så måste vi göra om smittskyddslagen från en skyldighetslag till en rättighetslag.
Cege Hedén menar att den svensk, internationellt hårt kritiserade, lagstiftningen kring hiv måste ändras så att informationsplikt, hot om tvångsvård och registrering av hiv-positiva tas bort. Syftet är att få bort stigmatiseringen av hiv-positiva och motivera fler att gå och testa sig.
– Du skall kunna gå och testa dig utan att veta att du, om du får ett positivt hiv-besked, inte längre är fri, säger Hedén.
Han är dessutom mycket kritisk till den moralism han anser svenska myndigheter visat prov på och menar att man idag enbart arbetar med ”kommunikationsplaner” istället för ”riktigt” preventionsarbete. Frivilligorganisationerna menar han är de som bäst kan arbeta med att stoppa spridningen av hiv.
Förutom hiv-frågor vill ha driva hbt-arbete och menar att transfrågan är eftersatt. Dessutom nämner han vikten av att ta tag i hbt-frågor regionalt och att äldrefrågorna nu börjar tas tag i.
– Jag tror att det är äldrefrågorna som blir viktiga för hbt-personer i framtiden, säger han. Frågan om vad som händer med de av oss som inte har nätverk. Vem tar då hand om oss och ser till att vi får ett fullödigt liv?