Det är inte bara Donald Trump som vunnit, även i Senaten och Kongressen blir det republikansk majoritet. I partiets valplattform formulerades en politik på hbtq-området som innebär stora steg tillbaks till en era av konservatism.
Vid partiets konvent antogs bland annat följande ställningstaganden enligt sajten Pinknews.co.uk:
Gay cure-behandling för minderåriga skall fortsatt vara tillåtet. Motivet från republikanerna är att ”föräldrar skall fritt kunna ta medicinska beslut för sina barn utan inblandning”.
Republikanerna kräver att Högsta domstolens beslut att göra äktenskap möjligt för samkönade par skall återkallas. Trump kan nu tillsätta nya domare som står bakom just det synsättet. Vid konventet formulerades att ”Naturliga äktenskap mellan man och kvinna leder mest troligt till avkomma som inte kommer bli drogmissbrukare eller på annat sätt skadade”.
Republikanerna stödjer även ”religiös frihet”, ett laginitiativ kallat ”First Amendment Defence Act”, inkluderat rätten för delstater att införa lagar och regler som diskriminerar hbt-personer. De motsätter sig även att stärka transpersoners diskrimineringsskydd.

Den nyvalde vice presidenten Mike Pence, som definierar sig själv som ”först och främst kristen, sedan konservativ och så republikan”, utlovade i en intervju med ”Dr James Dobson’s FamilyTalk” att dra tillbaks Obamas beslut om federala upphandlingsregler med krav om att de som levererar till federala myndigheter skall skriva under på en antidiskrimineringspolicy omfattande sexuell läggning och könsidentitet.
I intervjun framför han även att ”frågan om toaletter och transpersoner kan lösas med sunt förnuft på lokal nivå”. I uttalandet menar han att frågan om offentliga toaletters könsuppdelning är exempel på att det för de federala myndigheterna ”inte finns något område av våra liv som är för liten för dem att reglera, ingen aspekt av vår konstitution som är för stor för den att ignorera”.
Pence menar att delstater själva kan handha frågan och ”först och främst sätta barnens säkerhet och välmående deras privatliv och rättigheter först, och använda sunt förnuft”.

Den republikanska hbt-organisationen Log Cabin Republicans uttryckte vrede efter republikanernas konvent: Organisationens ledare Gregory T Angelo kallade besluten de mest anti-gay i partiets 162-åriga historia. Samtidigt lovade han att ”vi inte lägger oss utan strid”.