Hej Fred berätta om Manchester Grand Hyatt Hotel. Varför förtjänar de er bojkottkampanj?
– Dough Manchester som byggt och äger San Diegos största hotell, namngett efter honom själv till the Manchester Grand Hyatt Hotel, skänkte tidigt 125 000 dollar (ca 850 000 svenska kronor, reds anm.) till kampanjen för Proposition 8. Hans tidiga stöd möjliggjorde att ett namninsamlingsföretag professionellt kunde böja arbeta med att få in de en miljon underskrifter som krävdes för att Proposition 8 skulle komma i fråga för folkomröstningen. I en intervju med the San Diego Union-Tribute förra året skröt han om sitt stora bidrag. Detta är hans rätt, men HBT-samhället och våra vänner har samma rätt att inte spendera sina pengar på hans hotell så att han sedan kan använda dessa för att ta ifrån oss våra rättigheter. Det var han inte så glad för, däremot hade han inga problem med att ta ifrån miljontals kalifornier deras äktenskap.

Frank Krager från bojkottskampanjen

– Hur har resultatet av kampanjen varit hittills?
– Vi har förenat oss med fackföreningar och en stor bredd av HBT-grupper och individer och bojkotten har haft ett mycket framgångsrikt första år. Enligt vad Mr Manchesters egen marknadschef uppgav den 1 maj i år har de förlorat 7 miljoner dollar på grund av bojkotten.
– Vi höll en presskonferens vid vårt ettårsjubileum i samband med starten av San Diego Pride den 17 juli och presenterade då att vi nu gör kampanjen för att bojkotta Machesters två hotell världsomspännande. Vi började omedelbart kontakta HBT-organisationer internationellt liksom reseagenter och researrangörer för att söka stöd för vår kampanj. Leif Strickland, styrelsemedlem i Californians Against Hate och jag besökte hbt-centret Mann o Meter i Berlin och träffade tyska researrangörer. Vi mötte officiella representanter för World OutGames i Köpenhamn och har varit tre dagar på Stockholm Pride. Här har vi träffat ledande personer inom RFSL och representanter för alla politiska partier vid festivalplatsen och talat med många om vår bojkottkampanj. Vi kommer att nå ut till alla våra vänner världen över för att söka hjälp att bojkotta Machester Hotels.
– Har Manchester Hotels reagerat på er kampanj?
– Mr Manchester har från det att vi startat vår kampanj kallad den orättvis. Han har angett en lång rad olika skäl för att ha gett så mycket pengar till Prop 8. Bland annat hänvisat till sin religion, att han fått ”ett kall”, det vill säga att gud bad honom, och till sin familj etc. Han är den största byggherren i San Diego och en av de mest kontroversiella affärsmännen i stan. Han är San Diegos motsvarighet till Donald Trump.
– Nyligen kontrakterade Mr Manchester en gayägd PR-firma i Los Angeles för att skänka 125 000 dollar till HBT-grupper såväl i kontakter som genom gratis gästnätter på hotellen. Ingen har accepterat pengarna. The Human Rights Campaign (HRC) som är landets största, tackade nej till 25 000 dollar och ingen lokal organisation har tackat ja trots att de behöver pengar. Vi har från dag ett erbjudit oss att ha ett möte med Mr. Manchester om han önskar få ett slut på bojkotten. Vi har totat startat fyra bojkotter och har kunnat komma överens när det gäller två. Vi har förhandlat med ledarna för dessa företag. De två vi kommit överens med ger idag sitt fulla stöd till HBT-organisationer och har gett mer till dessa än vad en gång deras ägare gav till Prop. 8.

Frank Krager från bojkottskampanjen

– Hur kan svenska HBT-personer ge sitt stöd till er kampanj?
– Vi hoppas att svenskar, som internationellt har varit ledande i arbetet för HBT-personers civila rättigheter också vill ge sitt stöd till vår bojkott. Vi ber att såväl HBT- som straighta organisationer ställer sig bakom the Manchester Hotels Boycott. Vi kan då lägga till deras namn bland alla de andra som redan finns med. Vi hoppas att svenska organisationer kan visa andra länder att vi alla behöver hjälpas åt i kampen för lika rättigheter och att det inte är acceptabelt att skänka en enorm summa pengar med syftet att frånta andras rättigheter. Om så sker så måste det få konsekvenser.De två hotell som kampanjen bojkottar är förutom Machester Grand Hyatt även Grand del Mar Resort, bägge i San Diego.

boycottmanchesterhotels.com

californiansagainsthate.com