I ett fall som gäller det lesbiska paret Teresa Pires och Helena Paixão, säger domstolen att även om Portugals konstitution specifikt förbjuder diskriminering på grund av sexuell orientering, så innebär det inte att enkönade äktenskap måste införas.
”Frågan som kommit till domstolen handlar inte om konstitutionen tillåter att äktenskapet som form kan tillåtas mellan partner av samma kön, utan specifikt att få veta om konstitutionen kräver dess införande,” skrev domstolen i sitt utslag.
Skribenten João Paulo på PortugalGay.pt sa att Pires och Paixão ”ifrågasatt hur bögar och lesbiska inte kan anses diskriminerade och deras rätt till äktenskap inte erkänns.” Han berättar vidare att paret planerar att ta frågan vidare till Europadomstolen.
Samtidigt har det regerande socialistpartiet sagt att man kommer att arbeta för en könsneutral äktenskapslag om man får förnyat förtroende vid höstens val.
Portugal har haft sambolag som även omfattarsamkönade par sedan 2001. En lösning som ger begränsade rättigheter och skyldigheter för enkönade par som levt samman längre än två år.
Könsneutral äktenskapslagstiftning finns idag i Belgien, Kanada, Nederländerna, Norge, Sydafrika, Sverige, Spanien och delstaterna Connecticut, Iowa och Massachussetts. Även i Maines, New Hampshire och Vermont har lagarna antagits men de har ännu inte trätt i kraft.