En internationell kampanj till stöd för den öppet homosexuelle israeliske fredsaktiviten Ezra Nawi har fått det man ser som en första seger.
Ezra Nawi står anklagad för att i samband med en aktion för att förhindra ett palestinskt hem från att förstöras av israeliska bulldozers, ha uppmanat till våldsamt upplopp och dessutom ha slagit en polisman i samband med att han arresterades.
Vid en rättegångsförhandling under söndagen beslutades att dom kommer meddelas först den 21 september. Därmed slipper Nawi fängelsestraff i alla fall fram till det datumet.
– Flera vittnen förklarade för domstolen att Ezras aktioner för att stoppa israeliska bulldozers från att förstöra palestinska hem bör förstås i sammanhang av Israels ockupation av Västbanken, aggressiva israeliska bosättares som försöker tvinga palestinier från deras land och extrem fattigdom hos de omflyttade palestinska familjerna, berättar den brittiska gayaktivisten Peter Tatchell som engagerat sig för Ezra Nawi, i ett pressmeddelande.
Ezra beskrivs av Tatchell som en ”legendarisk personlighet” bland palestinierna i södra Hebron, vänsteranhängare och fredsaktivist, HBT-kämpe och en internationell motståndare till Israels ockupation av Västbanken.
– Genom att som öppet homosexuell stötta palestiniers mänskliga rättigheter gör Ezra troligen mer än någon annan för att underminera den homofobi som onekligen existerar i delar av det palestinska samhället. Att han accepteras av ett växande antal palestinier illustrerar att homofobi kan överbryggas, även i väldigt traditionsbundna samhällen. Det tillbakavisar den vanliga stereotypen att alla araber och muslimer skulle vara anti-homosexuella, säger Tatchell.
– Att jag är homosexuell har fått mig att förstå vad det innebär att tillhöra en avskydd minoritet, säger Ezra Nawi i Tatchells pressmeddelande och förklarar sitt engagemang:
– Jag är här för att förändra verkligheten. De enda israeler dessa människor känner till är bosättare och soldater. Genom mig lär de känna ett annat Israel. Och jag kommer att återvända tills jag vet att bönderna här kan arbeta på sina fält.
Ezra Nawi har tidigare haft ett förhållande med en palestinsk man, Fuad Mussa som flydde Västbanken undan hot om hedersmord. Ezra blev dömd för att han låtit sin partner leva med honom illegalt i Israel. Tatchell uppger att Ezra Nawi också utsatts för homofobiska trakasserier av israelisk polis, militär och av bosättare.
– De tvekade inte att outa mig som bög, de till och med spred ut rykten bland palestinier jag arbetar med att jag har aids, säger Ezra Nawi i Tatchells pressmeddelande.

Kampanjen supportezra.net har lagt ut en film om den senaste aktionen där Ezra också syns gripas.