– Här är massor av småbarn och föräldrar. Hur viktigt är det med såna här träffar, Petra Mölstad från Föreningen Regnbågsbarn i Skåne?
– Både jag och Hanna Thomé som startade föreningen kände tidigare att vi inte hade några att dela erfarenheter med. Samhället är fortfarande heterosexuellt och homofobt. En del tycker att vi inte ska ha barn överhuvudtaget. Här behöver man inte ”komma ut”. Man kan ha två mammor eller två pappor, bisexuella föräldrar… Det är en trygghet att ha ett ställe att gå till. Och barnen behöver också det.
– Är alla som kommer hit redan föräldrar?
– Många kommer också för att få information. De vill veta hur det är att bli förälder, också såna som inte börjat processen än. Man får ju inte mycket information i övriga samhället…
– Det är betydligt fler mammor än pappor här idag.
– Det beror på att så många kvinnor låtit inseminera sig de senaste åren. Och många killar har redan äldre barn, de är inte här idag.

Björn och Ida 13 månader

En av de killar med barn som hittat till kalaset var Björn, läkarstuderande. Han var där med Ida, tretton månader.
– Varför är du här?
– Jag har varit här med Ida på den vanliga öppna förskolan och såg en lapp om kalaset.
– Lever du i en regnbågsfamilj?
– I vidare bemärkelse gör jag det, antar jag. Jag har separerat från barnets mor. Och en regnbågsfamilj är väl en där föräldrarna är H, B eller T.
– Och vilket är du?
– B, bisexuell. Fast i smalare bemärkelse ser jag en regnbågsfamilj som homosexuella som skaffat barn i en homosexuell relation. Men jag har inga problem med om någon gaystämplar mig. Sånt bekymrar mig inte.
– Hur tror du det samhälle kommer att se ut där Ida ska växa upp, hur kommer det att se på regnbågsbarnen?
– Tyvärr finns nog mycket att göra. Men ska det förändras så måste heterosexuella exponeras för att de finns. Och i Malmö tror jag det är färre problem än i mindre samhällen.
– Är det viktigt med träffar som det här barnkalaset?
– Ja. Det är därför jag är här idag. Och jag hade gärna sett fler pappor på HBT-förskolan!

Föreningen Regnbågsbarn i Skåne är en träffpunkt för regnbågsbarn och ordnar öppen förskola en gång i månaden i Malmö.
regnbågsbarn.nu