Det var i en av de största salarna på bokmässan som debatten pågick och det var fullsatt när Sandlund, Hammar och Hägglund debatterade. Kristdemokraternas partiledare konstaterade att frågan redan var politiskt avgjord i riksdagen och blandade sig inte i de teologiska aspekterna kring äktenskapet. Hägglund underströk ändå att han fortfarande gillade partiets tidigare förslag om att samfunden avstår vigselrätten till förmån för en civilrättslig registrering för alla par. Som exempel på ett möjligt par av samma kön nämnde han till publikens förtjusning sig själv och KG Hammar – om de nu hade fattat tycke för varandra.
Tidningen Dagens Elisabet Sandlund framhöll mannen och kvinnan som äktenskapets komplementära poler som en av anledningarna till sitt och tidningens motstånd mot sam- eller enkönade äktenskap. KG Hammar menade att en större medvetenhet om en glidande skala i könsidentitet tar udden av detta argument.
Den tidigare ärkebiskopen talade om hur Svenska kyrkan sökt sig fram till teologiska tolkningar av en förändrad synen på samlivet, alltså vigsel för par av samma kön, medan Dagens chefredaktör menade att Bibeln visserligen kan omtolkas efter sin tids behov men att det även fanns vissa delar där Guds röst talade direkt och oförändrat. Sandlund underströk även att frågan om vigsel av par av samma kön kommer att skapa en djup och långvarig splittring inom Svenska kyrkan. Hammar menade att kyrkan kommer att klara detta.
Bland debattörerna fick KG Hammar mest applåder för sina argument medan Göran Hägglund plockade poäng på sin slagfärdighet.