Med omkring 30 organisationer representerade från nio städer i Vitryssland, liksom internationella deltagare från Ryssland, Polen, Ukraina, Frankrike, Schweiz, Tyskland, Ungern, Storbritannien och Sverige, samlades ett 100 tal personer på Crowe Hotel i Minsk den 26 september.
”Detta hotell är känt som den sista platsen med möjlighet till en liten bit av frihet”, citerade GayRussia.ru en av de närvarande diplomaterna.
Bland vitryska organisationerna fanns dess Helsingforskommitté, det socialdemokratiska och det gröna partierna liksom nätsajten GayBelarus.by. Konferensen var även organiserad av International Day Against Homophobia och dess ordförande, franskbaserade, Louis-Georges Tin kallade i sitt inledningsanförande konferensen för ”historisk”.
– Även om vi har lite olika synsätt, så har vi ett gemensamt mål, konstaterade chefen för GayBelarus,by, Sergey Androsenko.
Från Europakommissionen deltog Jean-Eric Holzapfel. I sitt tal sa han att ”som vår närmsta östliga granne, blir situationen vad gäller mänskliga rättigheter i Vitryssland speciellt intressant för oss. Detta omfattar självklart även hbt-personer”
Vid konferensen deltog även representanter för de svenska, franska och ungerska ambassaderna och den svenska ambassaden höll i en mottagning för deltagarna vid konferensen senare på kvällen.
Ett syfte med konferensen var att förbereda inför Slavic Pride 2010 som hålls den 15 maj i Minsk.