– Jag hade en skolkompis på universitetet som finansierade sina studier genom prostitution, i dag är han företagsekonom och mår hur bra som helst.

tycker den nuvarande sexköpslagen är fel, och motionerar nu om att den ska skrotas. I förarbetet till den pratades det till exempel aldrig med de som säljer sex själva, och på sätt skapades en lag över huvudet på dem de berör.

– Ingen har hittills pratat med de prostituerade själva, frågat vad de tycker. Den forskning och de utredningar som gjorts har bara fokuserat på torskarna, säger han till Aftonbladet och menar också att debatten är onyanserad i Sverige när det gäller den här frågan.

Motionen har redan mött mothugg av oppositionspolitiker. EU-parlamentarikern Anna Hedh (S) tycker att lagen fungerar eftersom Sverige har lägst antal traffickingoffer i Europa. Hon vill även exportera lagen till andra länder. Även inom Centerparitet har han fått mothugg eftersom hans motion går emot den officiella partilinjen. Kvinnoförbundets ordförande Annika Qarlsson har istället motionerat om att skärpa sexköpslagen.

– Det finns ju en anledning till varför vi har kriminaliserat den som köper, men att den som säljer inte kriminaliseras. Det finns ofta en tragisk historia i bakgrunden hos de personer, både kvinnor men även de män som finns i prostitution, säger hon till SR.

Federley menar att prostituerade är en marginaliserad grupp som inte har rätt till socialförsäkringar, a-kassa och möjlighet att organisera sig. Att det är kriminellt att köpa sex har gjort att de ”hyggliga” kunderna försvunnit. Han hänvisar till en undersökning från mödravårdscentralen i Malmö som visar att det spridits allt mer könssjukdomar hos gruppen prostituerade. Den visar också att det finns värre skador hos de prostituerade än vad det gjort tidigare.