Inför dagens stora marsch för hbt-personers rättigheter i Washington höll president Barack Obama ett i CNN direktsänt tal vid Human Rights Campaigns galamiddag.
Tusentals deltagare i galamiddagen hyllade Obama som en rockstjärna. Han levererade ett engagerande tal där han till fullo omfamnade hbt-amerikaner och alla former att likställdhet och skydd för rättigheter som rörelsen efterfrågar. Och han sa att han kommer att avskaffa Don’t Ask, Don’t Tell, den praxis i den amerikanska militären som säger att hbt-personer kan ingå i landets försvarsmakt så länge de inte är öppna.
Han gav dock inga antydningar om när något av hans löften skulle förverkligas.
– Jag arbetar med Pentagon, dess ledare och medlemmar i representanthuset och senaten för att avskaffa denna policy, sa presidenten i sitt tal. Jag kommer att avskaffa Don’t Ask, Don’t Tell. Det är mitt löfte till er.
– Om framstegen kan tyckas ta längre tid än ni önskar på grund av allt som vi står inför så, och detta är sanningen, misstro inte riktningen vi nu tar och målet vi kommer att nå. Min förväntan är att när ni ser tillbaks på dessa år så kommer ni se en tid då vi gjorde slut på diskrimineringen av bögar och lesbiska, vare sig det sker på kontoret eller på slagfältet. Ni kommer se en tid då vi äntligen gav erkännande åt relationer mellan två män eller två kvinnor så som lika goda och beundransvärda som relationer mellan en man och en kvinna.
Från HRC välkomnas Obamas tal och närvaro och de löften han gav.
– Jag förväntar mig att stora saker kommer från vårt arbete med denna president, säger Joe Solomnese i en kommentar efter talet. Men detta innebär inte att jag är nöjd idag. Vi kan inte vara nöjda så länge DOMA finns kvar och den inkluderande ENDA inte antagits.
DOMA är den federala lag som antogs under president Clintons regeringstid och som definierar äktenskapet som heterosexuellt. ENDA är ett lagförslag om diskrimineringsförbud i arbetslivet som just nu väntar på att diskuteras i senaten.

Lady Gaga tackade för att Obama uppmärksammade hennes närvaro vid HRC-middagen
Galamiddagen samlade tusentals