– Våra anmälningar har äntligen fått dem att agera, säger Nikolaj Aleksejev från Moscow Pride. Det betyder att vi kan vänta oss ett utslag inom ett år.
I februari genomförde Aleksejev och andra aktivister en protest utanför domstolen där de krävde att deras anmälningar mot Moskvas borgmästare Jurij Luzjkovs förbud mot Prideparader skulle prioriteras.
– Dessa fall handlar om att hbt-personer i Ryssland sedan 2006 systematiskt nekats att utöva sin mötesfrihet, säger Aleksejev. Men frågan är bredare än homo, bi och transpersoner och kommer kunna omfatta försvarare av mänskliga rättigheter och politiska organisationer genom att hjälpa Ryssland att ändra lagar som gäller demonstrationer och offentliga sammankomster.
– Vi hoppas på ett beslut innan vårt femte Moscow Pride, planerat till den 29 maj 2010, säger han vidare. Rättvisan kommer alltid, det är bara en fråga om tid.
Luzjkov har förbjudit Pride under fyra års tid och har skickat karvallpolis för att genomföra våldsamma gripanden av de aktivister som trotsat förbudet.
Borgmästaren uppger att förbudet är för hbt-personers eget bästa så att ”radikala kristna” inte ”dödar dem”. Det ryska samhället, säger han numera, ”accepterar inte dessa homosexuella”.
Men borgmästaren har även kallar Gay Pride-parader för ”sataniska” och enligt rapporter ”ett massförstörelsevapen”.