Från den 1 november kan homosexuella gifta sig i Svenska kyrkan. Med 70%, 176 av 249 ledamöter, valde Kyrkomötet att ställa sig bakom det förslag som en majoritet av biskoparna, inkluderat Ärkebiskopen, föreslagit.
Svenska kyrkan vill därmed behålla vigselrätten.
Beslutet möttes av applåder och Ärkebiskopen Anders Wejryd sa efter beslutet att det internationellt ”blir en vårkänning”.
Redan tidigare har Liberala Katolska kyrkan och baptistförsamlingen Norrmalmskyrkan öppnat för att par av samma kön skall kunna ingår äktenskap kombinerat med en juridisk ceremoni. Judiska församlingen i Stockholm har också meddelat att man välkomnar samkönade par att ingå äktenskap hos dem.
Svenska kyrkan, med sina nära 7 miljoner medlemmar, är det största medlemskyrkan i Lutherska Världsrådet och beslutet väcker stor uppmärksamhet internationellt.
I Sverige välkomnar Regnbågsmässan beslutet:
”Vi vill tacka Kyrkomötet, och gratulera Svenska Kyrkan till att ha tagit detta stora steg. Vi förstår att vissa har haft och kommer att fortsätta ha teologiska invändningar mot samkönade äktenskap. Vi förstår att detta kommer att orsaka oenighet inom kyrkan ännu ett tag. Men vi vet också bättre än de flesta hur mycket detta steg kommer att betyda för många människor. För oss som sedan länge arbetar i frontlinjen, och som dagligen möter HBT-personer, är det enormt viktigt att alla får en möjlighet att få sin kärlek bekräftad även i den svenska folkkyrkan.”
Från RFSL är också tongången positiv.
– Detta är ett stort steg i rätt riktning mot ett friare samhälle. RFSL ser fram emot den dag då alla religiösa samfund välkomnar alla par oavsett kön och sexuell läggning, säger RFSLs förbundsordförande Sören Juvas som dock beklagar att beslutet även innebär att enskilda präster kan avstå från att viga samkönade par.
Från Ekumeniska gruppen för kristna hbt-personer framförs en förhoppning om att andra kyrkor beslutar på liknande sätt.
”Beslutet visar att Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka, och att man tar kärlek mellan människor av samma kön på allvar”, säger EKHOs företrädare i ett uttalande där man understryker sin delaktighet i att detta beslut kunnat fattas.
Reaktionerna från katolska och ortodoxa kyrkliga företrädare kom omedelbart efter beslutet. Fader Misha Jaksic, ortodox samordnare i Sveriges Kristna Råd liksom fader Fredrik Emanuelson handläggare för ekumenik i Katolska kyrkan i Sverige beklagade i ett gemensamt uttalande beslutet.
”Ingen av oss vill avbryta de ekumeniska samtalen med Svenska kyrkan. Visserligen innebär detta beslut att Svenska kyrkan valt att vidga gapet mellan sig och de stora kyrkotraditionerna”, skriver de i uttalandet.

Sätt igång med bröllopsbestyren!

Kyrkomötet kan ses i efterhand här