Lagen är planerad att träda i kraft den 4 november efter ett domstolsbeslut om att lagar som enbart tillåter en man och en kvinna att ingå äktenskap strider mot konstitutionen. För att stoppa lagens införande har en folkomröstning kommit till stånd där, likt i Kalifornien, man skall rösta bort domstolens beslut.
Väljarna är delade 48 procent mot 48 procent på frågan om man skall använda ”folkets veto”, eller Fråga 1, för att stoppa den nya lagen från att träda i kraft.
Resten av de tillfrågade i Public Policy Pollings valundersökning säger att de är osäkra. Felmarginalen beräknas ligga på plus/minus 2,9 procent.
74% av republikanska sympatisörer planerar att rösta ja till det ”folkliga vetot” som skulle innebära att lagen inte träder i kraft. Bland demokraterna är det endast 25% som planerar att rösta ja medan det bland de ”oberoende” är 50% som skulle rösta nej och 44% ja.
Äldre väljare liksom män visar sig vara mer negativa till en könsneutral äktenskapslag och svarar i högre grad att man kommer rösta ja den 3 november. Mellan män och kvinnor är skillnaden markant, hela 10% skiljer de två i valundersökningen.
I undersökningen märktes även en ”ras”-skillnad. Medan 49% av de ”vita” väljarna stöder könsneutrala äktenskap och 47% är emot svarade hela 55% av de ”icke-vita” väljarna att de skall rösta ja till det ”folkliga vetot” medan 35% svarade att de skall rösta nej. Maines befolkning är till 96,4% bestående av de som i USA definieras som ”vita väljare”.
– Utgången för Fråga 1 avgörs av vilken sida som bäst lyckas mobilisera sina supportrar och få dem att rösta, kommenterar Dean Debnam från gallupinstitutet. Väljarna vet vad de tycker i den här frågan, nu handlar det bara om att lägga rösten.
Samtidigt fortsätter annonskriget i TV. Anti-gayäktenskapssidan har fortsatt att pumpa ut annonser som tagits fram i samarbete med Proposition 8-kmapanjen i Kalifornien. Budskapet handlar om att varna väljarna för att om samkönade par får gifta sig så kommer skolbarn att utsättas för otillständig undervisning i skolorna.
Pro-gayäktenskapssidan har lärt sig av misstagen från Kalifornien och väljer att i sin TV-reklam visa gay-par och gay-familjer. Man har också valt att snabbare reagera på anklagelser från motsidan.
Trots detta debatteras i bloggossfären och mailinglistor oron för om gaysidans annonser är tillräckligt ”slagfärdiga” för att neutralisera motståndarnas taktik. Det uttrycks också oro för att det är anti-gaysidan som sätter dagordningen som får gaysidan att hamna i en försvarsposition snarare än att driva sina egna ståndpunkter.
Jesse Connolly, från No On 1/Protect Maine Equality Campaign säger dock att han anser att gaykampanjen är på rätt spår.
– Vi känner oss säkra med vart den här kampanjen är på väg, sa han i TV-programmet The Rachel Maddow Show den 20 oktober. Vi känner att kombinationen av det gräsrotsarbete som pågått senaste året i kombination med de betala reklambudskapen kommer att säkra att Maines väljare förstår hur avgörande det är att de röstar den 3 november.
Könsneutral äktenskapslagstiftning finns idag i de amerikanska delstaterna Connecticut, Iowa, Massachusetts och Vermont och träder i kraft i New Hampshire i januari. Om Fråga 1 inte får majoritet blir äktenskap för par av samma kön möjliga i Maine direkt. I Kalifornien var dessa möjliga under fyra och en halv månad under 2008 fram till att väljarna genom att rösta igenom ett tillägg till konstitutionen åter förbjöd dessa. Par av samma kön får även gifta sig i Belgien, Kanada, Nederländerna, Norge, Spanien, Sydafrika och Sverige.

protectmaineequality.org

Maines eller The Pine Tree State är den nordöstligaste delstaten i USA. Den gränsar till Kanada och har ca 1.5 miljoner invånare. Huvudstaden heter Augusta.