För att minska stigmat som omgärdar hiv- och aids skrev i fredags president Obama under ”the Ryan White HIV/AIDS Treatment Extension Act of 2009”. Åtgärdspaketet, döpt efter en blödarsjuk pojke, innefattar att USA tar bort inreserestriktionerna för HIV-positiva. Från den 4 januari 2010 kan därmed personer som bär på hiv-viruset sluta smussla med sina mediciner när de skall besöka USA. Syftet med att ta bort det 22-åriga inreseförbudet förklaras med att det är en del av planen för att minska stigmat och därmed minska oron för att ta hiv-test.
Med dagens medicinska möjligheter att bekämpa viruset hiv som obehandlat leder till immunbristtillståndet aids anses det extra viktigt att tidigt kunna ställa diagnos så att medicineringen kan påbörjas snabbast möjligt.
I förslaget ingår även att 2,1 miljarder dollar avsätts för att hjälpa hiv-positiva i USA som inte har tillräckligt ekonomiskt skydd via sjukvårdsförsäkringar. Omkring hälften av USAs drygt 1 miljon hiv-positiva anses därmed kunna få bättre medicinsk hjälp.

Läs även på

Obama undertecknar ”the Ryan White HIV/AIDS Treatment Extension Act of 2009”

www.sentry.nu