I Washington har dock väljarna, med lika liten marginal, röstat för införande av en utökad partnerskapslag som ger samkönade par i princip alla äktenskapets rättsverkningar utan att det kallas äktenskap.

I och med att väljarna i Maine, med i nuläget 52,75 procent emot och 47,25 procent för, verkar ha avvisat en könsneutral äktenskapslag har alla 31 delstater där frågan hittills har varit föremål för någon form av folkomröstning avvisat likvärdigt äktenskap för samkönade par. Förhoppningarna var stora att Maine skulle bryta denna trend, men av allt att döma har anhängarna av äktenskap för alla förlorat på mållinjen. Valdeltagandet i Maine var för att röra sig om ett amerikanskt mellanårsval högt, nästan 70 procent. De sju folkomröstningar som stod på valsedeln attraherade uppenbarligen väljarnas intresse. Samtidigt som samkönat äktenskap avvisades godkände väljarna samtidigt bland annat bruk av marijuana i medicinskt syfte. I de mer tätbefolkade områdena vid kusten i Maines södra delar, särskilt i och kring Portland, röstade en majoritet även för samkönat äktenskap. Men inte med lika stor majoritet som de glesare befolkade norra delarna i inlandet röstade emot, vilket tycks ha avgjort saken till samkönat äktenskaps nackdel.

Aktivister på nej-sidan tröstar varandra i kampanjens högkvarter i Portland

De hbt-aktivister i Maine som bedrivit en intensiv valkampanj var under den sena valkvällen mycket besvikna över valresultatet och ville inte riktigt ännu erkänna det.

– Vi är här för det långa loppet och om det rör sig om bara hela denna natt till inpå morgonen, eller om det rör sig om nästa vecka eller nästa månad eller nästa år så är vi här. Vi kommer vara här och kämpa. Vi kommer att arbeta vidare. Vi kommer att omgruppera oss, förklarade kampanjledaren för ja till samkönat äktenskap-kampanjen i Maine Jesse Connolly för AP.

Nej-kampanjens ledare var även han segerviss:

– Äktenskapet som institution har bevarats i Maine och över hela landet, förklarare Frank Schubert.

Tisdagens folkomröstning i Maine rörde sig om första gången som väljare i USA avvisat en lag om samkönat äktenskap som röstats igenom av en delstatskongress. I Kalifornien förra året, där väljarna likaså med liten marginal röstade nej till samkönat äktenskap, gällde folkomröstningen att avvisa införande av samkönat äktenskap som beordrats av delstatens Högsta domstol. Äktenskap för par av samma kön har, genom domstolsutslag i delstatliga högsta domstolar eller genom delstatliga lagstiftares beslut, hittills införs i fem av USAs delstater. Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire och Iowa. I flera andra delstater, liksom i huvudstaden Washington D.C., finns äktenskapsliknande lagar om partnerskap för samkönade par. I Maine undertecknade delstatens guvernör, demokraten John Baldacci, lagen om könsneutralt äktenskap, som både delstatssenaten och representanthuset i Maine röstat igenom, i maj i år. Detta med motiveringen att ”tiderna har förändrats”. Det samlades dock snabbt in långt fler än de 55 000 namnunderskrifter som krävs i Maine för att en fråga ska underställas väljarna i en folkomröstning.

I Washington verkar valutgången däremot ha gått hbt-rörelsens väg. Där röstade väljarna under tisdagen om att införa eller inte införa den utökade partnerskapslag lagstiftarna har röstat för. Sent på natten på den amerikanska västkusten såg resultatet ut att bli 51,1 procent för partnerskapslagen och 48,9 procent emot. Valdeltagandet var kring 50 procent och även här var väljarna tydligt splittrade mellan storstad och landsbygd. En betryggande majoritet röstade för i det tätbefolkade kustområdet kring Seattle, medan en lika tydlig majoritet röstade emot i de mer glest befolkade delarna i inlandet.

I en tredje folkomröstning kring hbt-rättigheter röstade väljarna i staden Kalamazoo i Michigan för att införa en lokal lag som förbjuder diskriminering på grund av sexuell läggning.

Första tisdagen i november är USAs årliga valdag. Antalet olika val i år, då ingen president, inga senatorer och heller inget representanthus skulle väljas, var dock begränsat. I Virginia och New Jersey hölls dock guvernörsval, som båda blev överraskande stora framgångar för de republikanska kandidaterna. Både Virginia och New Jersey får nu konservativa republikaner som guvernörer. I staden New York återvaldes den f.d republikanen och numera oberoende Michael Bloomberg som borgmästare. I delstaten New Yorks distrikt 23 vann demokraten Bill Owens överraskande med knapp marginal ett fyllnadsval till representanthuset. Detta sedan republikanerna splittrats på två kandidater efter ett uppror mot partiets registrerade kandidat Dede Scozzafava, som ansågs alltför liberal i sin syn på bland annat aborter och samkönat äktenskap och alltför villig att höja skatter.