-Grattis i förskott, hur ska ni fira?
– Vi går väl ut och äter middag, jag och Helle, sedan får vi se om några vänner dyker upp också.

– Berätta om bröllopsplanerna då för två år sedan.
– Det var jag som sa ”Nu har vi varit tillsammans så länge nu gifter vi oss.” Vi tog kontakt med biskop Evert Sundin i Liberala katolska kyrkan, han hade vigselrätt, och pratade igenom vigseln, några dagar senare stod bröllopet och bara närmaste vännerna deltog. Sedan fortsatte livet som vanligt.

– Berätta hur ni träffades.
-Det var 1974 på en kongress på Oxfords universitet. Jag blev förtjust i Helle med det samma. Efter kongressen spenderade vi några dagar i London tillsammans, sedan blev det vi och livet har fortgått. Vi har arbetat väldigt mycket tillsammans och även skrivit böcker ihop.

-35 år tillsammans, vad är receptet?
– Känslorna måste finnas, det är nummer ett. Och man måste vara väldigt öppen för varandras åsikter och kunna ta till sig den andres sinnen, ha förståelse för den andre, ta hänsyn och respektera den andres önskemål. Vi är också legitimerade psykologer båda två, så vi har ju dessutom yrket gemensamt.

– Nu är det klart med samkönade äktenskap även inom Svenska kyrkan, din kommentar till det.
-Fantastiskt bra. Vi har kämpat länge för det, bland andra Barbro Westerholm och jag. Nu har vi äntligen nått målet som vi så länge har strävat efter. Det tar lång tid att bryta igenom med nya reformer och vi har stött på mycket motstånd. Men vi måste alltid bekämpa sådant motstånd. Människor måste ha rätt att få leva som de vill, och inte känna sig tvingade att leva på ett sätt som är emot deras vilja.

Fakta Maj-Briht Bergström-Walan
Maj-Briht Bergström-Walan, född 17 november 1924 i Stockholm, är bland annat Sveriges första auktoriserade sexolog, sexualundervisare, sexualforskare, och legitimerad psykolog.
Sedan 1970-talet har hon varit verksam som psykolog och sexolog, men utbildade sig till barnmorska och fil lic (filosofie licentiat)med specialisering inom klinisk psykologi. Hon har varit sexualundervisare och expert inom sexualundervisning vid Stockholms skoldirektion och Skolöverstyrelsen 1958-1972.
Hon har gjort ett flertal läroböcker och skolfilmer i ämnet sexualupplysning. På 60-talet gjorde hon två tv-program med Elise Ottesen-Jensen: ”Så kom du till” och ”Så får djuren ungar”.
Maj-Briht Bergström-Walan startade Svenska sexualforskningsinstitutet 1970. Hon gjorde ”Den svenska kvinnorapporten” om svenska kvinnors sexuella fantasier 1981 och har forskat om bland annat transvestism.
Hon har skrivit flera böcker, bland annat ”Den svenska kvinnorapporten”(med Helle Høpfner Nielsen), ”Din bok om kärlek och sex”, ”Förbjudna drömmar” (med Malena Ivarsson) och ”Passioner”.