Klara Nygren, i RFSL:s asylarbetsgrupp som anordnar manifestationen, berättar:
– Manifestationen är en del av den asylkampanj som RFSL haft sedan slutet av sommaren för att uppmärksamma asylfrågor. Rapporten från Human Rights Watch om läget i Irak var alarmerande, den beskrev förföljelser och mord mot homosexuella män eller mot män som bryter mot den traditionella könsordningen genom att klä sig feminimt.

Enligt Klara Nygren redogörde rapporten för mord på flera hundra homosexuella män de senaste åren. Män som har kidnappats och sedan dumpats i närheten av sina hem eller anhöriga. Män vars kroppar blivit märkta med ord som ”bög” och ”pervers”. En tortyr som beskrivs är män som fått laxermedel efter att deras analöppningar limmats igen
Milisen i Irak misstänks ligga bakom skändligheterna som särskilt berör områden i södra och mellersta Irak.

Med manifestationen vill RFSL uppmana de svenska myndigheterna att inte avvisa homosexuella till Irak utan införa ett tillfälligt stopp.
Cirka 2000 vykort ska skickas till generaldirektören för Migrationsverket, Dan Eliasson. En del har han redan fått.
– På onsdag skickar vi resten.

Hur fortsätter RFSL asylkampanjen?
– Vi ska lägga fokus på andra länder, i Iran är det dödstraff för homosexualitet. De svenska myndigheterna har hävdat att lagen inte efterlevs då personer avvisats dit men det är ändå inte lätt att leva öppet som homosexuell där.

Fotografen Elisabeth Ohlson-Wallin tog i somras en protestbild mot asylpolitiken i en manifestation på Sergels torg i Stockholm, manliga modeller som spelade lik lades på plastsäckar. Bilden skickades till migrationsministern.
Elisabeth Ohlson Wallin deltar i onsdagskvällens manifestation på Torget och ska prata om bilden.
– Det är spännande att vi i Sverige börjar engagera oss mer globalt i hbt-frågor eftersom vi kommit långt med det på hemmaplan, säger hon. Det är efterlängtat och skitviktigt att vi systrar och bröder engagerar oss.

QX bad migrationsminister Tobias Billström, (m), kommentera kritiken mot asylpolitiken och utlänningslagen. Via sin pressekreterare låter han hälsa:
– Migrationsverket och Migrationsdomstolarna gör alltid individuella bedömningar av asylansökningar. Regeringen har gett Migrationsverket ett särskilt uppdrag att utbilda sin personal i HBT-frågor och att redovisa hur man tillämpar lagen i dessa fall.

– Jag tycker det är viktigt att vi inte fattar kollektiva beslut för hela grupper, det kan nämligen gå åt två håll. Vad händer om svenska myndigheter säger att HBT-personer från Irak som grupp inte behöver skydd? En asylsökande som är homosexuell kan vara flykting eller ha skyddsbehov medan en annan kanske inte har det. Jag tycker det är viktigt att varje asylansökan prövas individuellt och rättssäkert och att skyddsbehovet avgör. Det är så utlänningslagen ser ut.

Fotnot: Manifestationen börjar klockan 19, förbundsordföranden för RFSL Sören Juvas pratar om asylpolitiken, en irakiskfödd homosexuell man, Fahad, som i somras fick uppehållstillstånd berättar om asylprocessen.