Shakhawat Hossain arbetar som volontär på organisationen Boys of Bangladesh och är en av deltagarna i kursen LGBT and Human Rights som QX tidigare skrivit om.
– Det är inte lätt att vara gay i mitt land, det är inte accepterat och det är olagligt, berättar han då vi nyligen möttes under RFSL-minglet i samband med hbt-kursen.
– Den naturliga kärleken är den mellan man och kvinna, säger han om attityderna i sitt land.

Boys of Bangladesh grundades för nio år sedan och har idag 2000 medlemmar att jämföra med de 200 som anslöt sig vid starten. Den ordnar seminarier och filmvisningar som belyser homosexualitet och är en plattform för solidaritet. Det är en ”safety space” för hbt-personer som har vuxit till ett starkt och kreativt nätverk där alla kan lära och stärkas av varandra. Organisationen har dessutom kontakter med advokater som kan hjälpa medlemmarna och de ordnar hbt-workshops för akademiker och journalister.

De största problemen i landet för homosexuella är de sociala och juridiska, menar Shakhawat Hossain.
– Homosexualitet är inte accepterat i ett muslimskt land som Bangladesh, därför måste homosexuella leva dubbelliv och gifta sig. Alla förväntar sig det.
Flera kända politiker och kulturpersonligheter som tvingas leva dubbelliv är medlemmar och stöttar organisationen ekonomiskt och med kontakter till olika arrangemang.
Shakhawat Hossain har arbetat i organisationen sedan 2003 parallellt med studier i engelsk litteratur.
– I nästa månad ger vi första gången i landet ut en gay månadstidning, den är politiskt oberoende och sponsras av medlemmarna. Den blir på 32 sidor och är än så länge bara en papperstidning. Tidningen kan beställas via vårt forum boysonlybangladesh

Vad ska tidningen heta?
Oboyob som betyder reflektion.

Hur fortsätter ni ert arbete?
– Nätverket ska expanderas och vi ska samarbeta mer med andra länder. Kapaciteten ska förstärkas. Den närmaste planen är att ordna en gayfilm-festival i januari. Om vi lyckas arrangera den blir även den den första i vårt land.

Läs om Whoopie Hansen från Namibia:
Teaterprojektet som förändrar attityder


LGBT and Human Rights
För tredje året i rad har RFSL i samarbete med RFSU ordnat den Sida-finansierade kursen LGBT and Human Rights. Utbildningen består av tre kursveckor i Sverige. I år var programmet dubblerat med två grupper från Afrika och Asien, totalt 52 personer. Programmet syftade till att ge deltagarna värdefulla verktyg för att kunna arbeta för hbt-personers mänskliga rättigheter och planera och driva förändringsprojekt. Deltagarna representerade frivilligorganisationer, myndigheter och offentliga förvaltningar men också journalister och universitetsanställda.