Hallå Gustav, vem är du?
– Jag är 30 år, bor i Stockholm fram till jul, surfar och åker skidor, jobbat i mediabranchen och har nu börjat frilansa för att få mer frihet.



Hur kom du på grejen med eBay-annonsen?
– Jag var på väg hem från gymet på morgonen när valet i stort sett var klart, och tröttnade på hatet som genomsyrande mitt Facebook-flöde. Jag tänkte att man borde kunna angripa problemet på ett annat sätt och få folk att skratta, men det här var egentligen avsett för mina kompisar och inte hela världen. Men syftet var ändå att väcka någon form av debatt för att det sorgligt nog känns som att vi i Sverige är på väg åt samma håll.

Men den var den allvarligt menad?
– Den berör ett allvarligt problem med en smula ironi, så klart den var allvarlig.  Men för mig var medborgarskapet viktigast. Det höga priset var bara en försäkring om att ingen skulle lägga ett bud.

Hann du få några bud?
– Nej, inga bud, men det fina med allt detta är historierna man får av människor som hör av sig. Vissa tackar för en förgylld dag när allt kändes mörkt, vissa är upprörda eller arga men med en förklaring av vad avsikten var brukar de flesta ändra åsikt. Det sorgligaste är att många människor verkligen är rädda. Det värsta är att man som svensk då känner sig som någon vars största problem är att inte ha pengar till fredagsmyset eller kunna ta sig hem från jobbet för att det snöar. Att andra har en mycket jobbigare verklighet. Vi har de fortfarande ofattbart bra i de här landet, och det måste vi använda till att hjälpa andra.

Annonsen blockades ganska snabbt, varför?
– När CNN hörde av sig till eBay togs annonsen ner för att den bröt mot deras regler. Men när annonsen togs ner hade den  gjort sitt jobb kan jag tycka.

Hur känner du efter det amerikanska valet?
– På ett övergripande plan kändes de mindre förvånande. Det känns som att trenden i världen sprider sig mer och mer. Vilket känns tråkigt. 
Men just nu känns debatten angående en politisk elit intressant och det var hela tanken med inlägget. Att byta taktik, genom att dumförklara folk kommer världen aldrig hitta en lösning. Jag tror tyvärr att Sverige är på väg på samma håll och vi alla har två år på oss att ändra det. På ett personligt plan bara jättesorgligt. Speciellt för mig är Trumps förnekelse av klimatförändringarna otroligt skrämmande. Där är tiden på väg att rinna ut och detta känns som ett steg 50 år bak i tiden.

Massor av gaysajter har skrivit om din annons och benämnt dig som den ”heta svensken”, har du fått några privata mess från snubbar?
– Haha, jo jag har uppmärksammat det. Först förstod jag inte vad som hände, men sen skicka en kompis en länk och då föll poletten ner.Jag har fått privata mess och inte så några heller (skrattar). Några undrar om erbjudandet, några tackar för skrattet, och en del undrar om man verkligen behöver vara från USA.

Du skrev att det var både män och kvinnor som fick bli din partner, är du lika öppen utanför eBay?
– För mig i annonsen var det viktiga i hur öppna och förhållandevis fördomsfria vi är i Sverige. Och det är verkligen min personliga åsikt, många kan säkert hävda annat, men i jämförelse mot övriga världen är det än så länge fortfarande fredagsmys i det här landet. Det var anledningen till den formuleringen, men just för tillfället är jag straight. Men vem vet i framtiden hehe. Nu väntar jag bara på en inbjudan till Pride…

Gustavs Instagram heter skidakaren_