Det tunga ämnet till trots kom ett 80-tal besökare till Lillans teatersalong i Luleå, för att lyssna på kvällens tre föreläsare, dricka glögg och äta pepparkakor.
Moderator var Jan-Olov Madeleine Ågren från Röda korsets byrå mot diskriminering i Norrbotten, som också bjöd åhörarna på en del personliga betraktelser och exempel på vad man som transvestit kan råka ut för då det gäller bland annat hot, hat och fördomsfulla individer.
Före detta överåklagare Sven-Erik Alhem, som i sitt yrke haft ett särskilt ansvar för just hatbrott, inledde kvällen med att spinna vidare kring just fördomar, som han menar att alla har eller har haft.
För egen del har han exempelvis haft det om transpersoner, fram till då han i samband med ett besök på Stockholm Pride kom på andra tankar efter ett långt middagssamtal med Sara Lund, som han tidigare bara hade träffat som Claes Schmidt.
– Efter det var det hur naturligt som helst för mig, säger han.
Sven-Erik Alhem ägnade också en betydande del av sin föreläsning kring att diskutera domen mot pastor Åke Green och åt att än en gång stå fast vid sin kritik mot Högsta Domstolen för att den gått som en katt kring het gröt då den friande domen skrevs.
– Att jämföra homosexuella med en cancerböld är för mig ett solklart hatbrott och han borde ha fällts för hets mot folkgrupp, säger Sven-Erik Alhem, som i dag arbetar som föreläsare, konsult och dessutom är nybliven ordförande för Brottsofferjourernas riksförbund.
Facundo Unia ägnade sin tid åt att återberätta den misshandel han utsattes för av nynazister under Stockholm Pride 2003, om hur han träffades av glasflaskor som flög genom luften, hur han sparkades omkull mot glaskrosset på gatan och om hur nazisterna hoppade på hans huvud med glaskrosset under.

Bildspel i samband med Facundo Unias föreläsning om att utsättas för hatbrott

Han berättade också om upplevelsen av de långdragna rättegångarna efteråt där han ibland kände sig ensam och maktlös mot de nio åtalade och deras försvarsadvokater.
– Det kom underliga frågor om hur jag hade varit klädd och hur jag gått. Mycket påminde om de frågor man ibland ställer till tjejer som utsatts för en gruppvåldtäkt och jag kände mig nästan anklagad själv.
Från Norrbottenspolisen medverkade brottsoffersamordnaren Åsa Sannerborg, som inför seminariet hade granskat Brottsförebyggande rådets hatbrottsstatistik för Norrbotten.
– Många av de fall som poliserna bockat för i datasystemet som tänkbara hatbrott är felaktiga. Det handlar bland annat om cykelstölder och torrkokning på spisen. Jag misstänker att en del poliser bara kryssat ja för att komma ur det uråldriga systemet vi har eller för att de inte har tillräcklig kunskap, men nu har jag gått ut med instruktioner på internmailen, säger hon.
– Jag har sett på statistiken både för i år och förra året och det verkar vara samma felaktigheter i båda fallen, säger hon och menar att BRÅ:s statistik riskerar att vara felaktig då den i flera år pekat ut Norrbotten som ett av de län med flest hatbrott mot homosexuella.
– Jag vill inte kritisera deras metoder utan att ha mer kunskap, men det kanske vore värt att se närmare på det, säger hon.
Åsa Sannerborg uppmanade också alla som drabbas av hatbrott eller våld att omgående kontakta polisen.
– Ju snarare vi får in anmälan desto lättare är det att säkra bevisning.
Hatbrottsseminariet arrangerades med stöd av Brottsofferfonden och i samarbete med Röda korsets byrå mot diskriminering i Norrbotten och Luleå brottsofferjour.