Idag drar Pink Christmasfirandet igång i Stockholm. Tre dagar med en mängd aktiviteter som uppmärksammar julen och Lucia, men också är ett gemensamt engagemang från stans hbt-samhälle till stöd för flyktingar som söker skydd i Sverige undan förföljelse i sina hemländer.
Ett av inslagen under helgen är Regnbågsmässans traditionella Gay Jul-firande.
I år får mässan extra fint besök, då Stockholms nye biskop Eva Brunne är med och firar och läser ur julevangeliet. Mässan har tidigare haft besöka av förre biskopen Caroline Krook som tillsammans med den anglikanske öppet homosexuelle biskopen Gene Robinson besökte mässan i november 2005. I år lär det dock bli om möjligt extra stor glädje i julfirandet efter en höst då Svenska kyrkan valt att öppna äktenskapet för par av samma kön och vigt världens första öppet lesbiska biskop.
Traditionsenligt läses Victor Rydbergs Tomten av en hemlig gäst, Gentlemen med Mikael Grahn, Fredrik Willstrand och Stefan Nykvist liksom Andrés Esteche uppträder och predikan hålls av Malin Strindberg.
”Börja lördagskvällen med en skön stund i Sofia Kyrka”, uppmanar Regnbågsmässan och utlovar glöggmys på kyrkbacken och att det ”kanske kommer någon med ljus i hår…”
Kollekt under kvällen samlas in till HBT-flyktingars stödförening. Under hela helgen kommer aktivister från RFSL Stockholms asylgrupp samla in pengar på klubbar, krogar och fester till stöd för det arbete som bland annat Stig-Åke Petersson bedriver för att hjälpa HBT-flyktingar att få en fristad i Sverige.
Dörrarna öppnas 19.30 och då kör vi AndRum – pre-mass DJ:ing – fram till mässans start kl 20



Mikael ”Edvard Krieg” och ”Andreas Cubsweetie”

Läs om alla aktiviteter under Pink Christmas