Hans undertecknande innebär att lagen sänds till USAs kongress för att under 30 dagar för ”överväganden”. Bedömare uppger att kongressen troligen inte kommer att stoppa huvudstadens införande av en äktenskapslag som omfattar alla par. Efter att USAs kongress haft sin betänketid så kommer homopar kunna ingå äktenskap i huvudstaden.
– Som boende i D.C. är jag personligt stolt över att stadens politiker stått starka för rättvisa och valt att bekräfta det gemensamma som förenar oss alla, säger National Gay and Lesbian Task Force verkställande direktör Rea Carey i en kommentar.

Rea Carey
Joe Solmonese

– Det är en stor seger, säger Human Rights Campaigns ordförande Joe Solmonese. Det betyder mycket nu kort efter förlusterna i New York och Maine.
Solmonese sa även att det är viktigt att fortsatt vara ”vaksamma” efter att bröllopen börjar i D.C.
– USAs kongress kan när som helst besluta sig för att ingripa och avskaffa lagen, en kryphål i lagen som den radikala högern garanterat kommer att försöka använda sig av, sa han.
Anti-gayindustrin befinner sig dessutom just nu i en laglig strid efter att Nämnden för val och etik beslutat att medborgarna inte skall tillåtas avskaffa lagen genom folkomröstning.
Redan idag ger Washington D.C. lika rättigheter för par av samma kön som ingått äktenskap på annan plats.
Äktenskap mellan par av samma kön är lagligt i Connecticut, Iowa, Massachusetts, Vermont och från januari i New Hampshire. Det var även lagligt i Kalifornien och Maine innan det avskaffades i folkomröstningar.
Äktenskap på nationell nivå för par av samma kön är idag tillåtet i Belgien, Kanada, Nederländerna, Norge, Spanien, Sverige och Sydafrika.