I dag påbörjas avslutningen av årets sista och längsta Pridefestivaler i Sverige, nämligen Pite älv Pride. Det norrländska regnbågsfirandet sammanför Arjeplog, Arvidsjaur, Älvsbyn och Piteå där nu turnén avslutas och Prideparaden kommer att äga rum. Den första dagen i Piteå uppmärksammas WAD, World Aids Day med bland annat föreläsning av Anders Nystedt, som är smittskyddsläkare, och panelsamtal med Steve Sjöqvist, Hiv-aktivist och diakon.

Men det är inte bara WAD som står på agendan. Regissören och manusförfattaren Edward af Sillén kommer upp till Piteå och presenterar ”sin” film En underbar jävla jul. Filmen som hade premiär förra hösten blev årets näst mest sedda svenska film och mottog pris på QX-Galan i februari i år för Årets Film.
Först visas filmen (med fri entré) på Bio3an i Piteå med ett intro av Edward kl 17:45 och efter filmen finns möjligheten att prata med honom och ställa frågor på RFSLs Café Polstjärnan mellan 2030-2230. Kanske har du frågor om filmen, eller så kanske du kan få Edward att berätta något om hans framgångar inom Melodifestivalen och Eurovision där han senast i år skrev manus till Petra Mede och Måns Zelmerlöws hyllade insatser.

På lördag är det stor paraddag i Piteå med parad, och uppträdanden av Idol-bekanta Minnah Karlsson, Farao Groth och WAD-girls.

Dagen i Piteå!

1215 Introduktion kring dagen
1230 Om HIV medicinskt och historiskt Anders Nystedt Smittskyddsläkare
1330 Introduktion ”Den längsta resan är inåt” Steve Sjöqvist Hiv-aktivist och diakon
1345-1455 Film ”Den längsta resan är inåt”
1530 Panelsamtal Anders Steve Sussie
(Susanne Sussie Hedlund berättar lite om att vara med i Stockholm på 80-talet i samband med samtalet)
1645 Paus
1745 Introduktion ”En underbar jävla jul” Edward af Sillén
1800-1948 Film ”En underbar jävla jul”
WAD och filmcafé Polstjärnan
(Prästgårdgatan 23)
2030-2230