Medlemmar i organisationen ”the Uganda National Pastors Task Force Against Homosexuality” genomförde under tisdagen en demonstration i ambassadområdet i huvudstaden Kampala. Organisationen representerar bland annat katolska kyrkan, flera evangeliska kyrkor, sjundedagsadventister, ortodoxa kyrkor och islamska organisationer.
På sin hemsida säger organisationen att lagförslaget skapat ”hysteri” bland homosexuella aktivister och inför julen vill organisationen sända ett budskap om att lagen ”misstolkats grovt”.
Demonstranterna kritiserar Barack Obama och andra västledare som reagerade mot att Sverige hotat stoppa biståndet om anti-homosexualitetslagen antas i parlamentet.
I Rwanda, som gränsar Uganda i söder, var en debatt om ett liknande lagförslag i parlamentet planerat till den 189 december. Debatten har dock skjutits upp, men hotet om en kriminalisering kvarstår i Rwanda. Lagändringen av landets strafflagsparagraf 217 innebär förutom kriminalisering av sexuella kontakter mellan personer av samma kön även ”förespråkande” och ”stimulerande” av homosexualitet förbjuds.
HBT- och mänskliga rättighetsaktivister tror att lagen kommer upp till debatt under denna eller nästkommande vecka.