Tiwonge Chimbalanga, 20, och Steven Monjeza, 22, arresterades i julhelgen efter att de genomfört en, chinkhoswe, liknande en förlovnings- eller lysningsceremoni.
Vid en chinkhoswe bjuds vänner, bekanta och grannar in för att ge sitt godkännande till ett planerat äktenskap liksom ge råd till de två som vill gifta sig. Uppgifter i media, inkluderat QX, har tidigare felaktigt kallat deras ceremoni för ett giftermål.
Under ceremonin i den malawiska staden Blantyre gick det mesta snett och de två hånades av de närvarande gästerna.
De två nekades på måndagen att släppas fria mot borgen. Domaren Nyakwawa Usiwa-Usiwa uppgav enligt Queerty.com att det efter all mediauppmärksamhet var säkrare för de två att fortsatt vara häktade. Queerty.com skriver dock att Tiwonge och Steven anklagar polisen för att ha misshandlat dem i häktet.
På den som biståndsarbetare i Malawi verksamma John Duffells blogg påpekas att Tiwonge Chimbalanga tydligt definierar sig som kvinna och under ceremonin bar Tiwonge även traditionella kvinnokläder liksom make up. Han understryker dock att enligt malawisk media ser de två sig som ett gaypar snarare än som en heterosexuell man och kvinna.
Duffell skriver att de två ställdes inför rätta på rekordkort tid. Efter att dagstidningen The Nation rapporterat från deras ceremoni arresterades de på eftermiddagen och ett dygn senare stod de för första gången inför rätta. De anklagas för ”Grov oanständighet” som enligt malawisk strafflags paragraf 156 vilket kan ge upp till fem års fängelse och kroppsbestraffning.
För ”köttsligt umgänge mot naturens ordning” kan homosexuella i Malawi straffas med upp till 14 års fängelse och kroppsbestraffning.
Under tisdagen publiceras bilder på Tiwonge och Steven sittandes med handklovar på ett öppet bilflak på väg från domstolsförhandlingarna där de nekades borgen, och runt om en stor grupp män som ser ut att håna dem. Fallet har väckt stor uppmärksamhet i Malawi och de två får juridiskt stöd av HBT-aktivister inom människorättsorganisationen CEDEP.

Giftermål utmanar malawiska antihomolagar