Som femte land inom EU, sjätte i Europa och som tredje land med en katolsk majoritetsbefolkning införde idag Portugal en könsneutral äktenskapslagstiftning.
Debatten i parlamentet inleddes med att landets socialistiska premiärminister José Socrates uppmanade parlamentets ledamöter att rösta för förslaget om att göra landets äktenskapslagar öppna även för par av samma kön.
Enligt BBC var dagens debatt tidvis upphetsad där den konservativa minoriteten inom landets socialdemokratiska parti (som i Portugal är ett högerinriktat parti), föreslog en lösning liknande partnerskapslagar som alternativ. Detta motförslag kallades för ”diskriminerande” av den socialistiska majoriteten.
Lagförslaget går nu till president Anibal Cavaco Silva för godkännande och om han inte sätter käppar i hjulet kan Portugals homosexuella gifta sig i april. Noterbart är att detta då sker bara en månad innan Påven Benedictus XVI gör sitt första officiella besök i landet.
RFSL sällar sig idag till de som idag gratulerar Portugal till det nya beslutet.
– Portugals beslut är ytterligare ett bevis för att hbt-personers rättigheter är en fråga om demokrati och mänskliga rättigheter. Likabehandling inför lagen är frågor att ta på allvar, säger Sören Juvas, förbundsordförande för RFSL.
Organisationen noterar nu att fem länder inom EU, förutom Sverige och Portugal, även Spanien, Nederländerna och Belgien, infört en könsneutral äktenskapslagstiftning.
– Det är hög tid att föra upp frågan om könsneutralt äktenskap på EU-nivå. Ingen ska behöva lämna sitt land för att kunna få juridisk trygghet i sitt förhållande, säger Sören Juvas och ifrågasätter att frågor kring hbt-personer inom EU ses som nationell politik.
– EU måste agera när hbt-personer behandlas som tredje klassens medborgare i många av medlemsländerna och ett äktenskap måste vara juridiskt bindande och lika mycket värt i hela unionen, säger Sören Juvas med speciell hänsyftning på de länder i östra delarna av Europa där homofobin är vida spridd.

Tårtkalas i Lissabon