EU-parlamentets Intergrupp för hbt-frågor, motsvarande svenska riksdagens HBT-grupp, uttalar stora förhoppningar om den tillträdande ”utrikesministern” inom EU, brittiska baronessan Catherine Ashton (socialdemokraterna).
I ett uttalande av Intergruppens medordförande österrikiska Ulrike Lunacek (de gröna) säger hon att hon uppfattar Ashton i samband med hbt-frågor som ”villig att lyssna på såväl enskilda som organisationer” i de länder hon besöker.
– Vare sig det handlar om tyst diplomati eller offentligt så är hon uppenbart intresserad av att diskutera frågorna. Om parlamentet godkänner henne tillsammans med de övriga kommissionärerna senare denna månad så kommer hon att bli en tillgång för den globala hbt-rörelsen.

Viviane Reding

Även efter dagens utfrågningar av luxemburgska kommissionären Viviane Reding (kristdemokrat) som är tilltänkt att ansvara för ”rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap”, där hbt-frpgor ingår, får en positiv, om än sval, reaktion från Intergruppen.
– Kommissionärkandidat Reding talade tydligt och övertygande mot homofobi och diskriminering och till fördel för att erkänna legala föreningar mellan personer av samma kön, kommenterade Intergruppens vice ordförande nederländska Sophie In’t Veld (liberal).
Vid utfrågningarna sa hon i samband med diskussionen om partnerskap, sambolagar och äktenskapslagar att en medborgare måste kunna åtnjuta de rättigheter de tillerkänts i ett EU-land varhelst de befinner sig i unionen. Hon sa även att ”homofobi har ingen plats i Europa”.
– Men hon var dock helt tyst om vad hon vill göra för att bekämpa homofobi och diskriminering, noterar Sophie In’t Veld.
Den 26 januari beslutar EU parlamentet om de godkänner förslaget till ny kommission eller ej.