Frågespalten Sentry, där tusentals personer varje månad deltar i diskussioner om sex, hiv och aids, fick en fråga som man valt att ge ett mer utförligt svar på i artikelform. Frilansjournalisten Niclas Ericsson har pratat med bland andra hiv-positive Peter, debattörer, RFSL-rådgivare och juristen Peter Gröön.
– Enligt lagen måste man använda skydd och man måste informera en sexpartner, säger Peter Gröön till Sentry om de skyldigheter som smittskyddslagen lägger på hiv-positiva.
Han understryker dock att även om smittskyddsläkaren är ansvarig att utreda anmälningar så räcker det inte med ”hörsägen” för att börja ”ringa privata aktörer och undra över någon viss person”.
Gröön berättar i artikeln att ”hångel” eller att man onanerar åt varandra i lagens mening ”förmodligen” inte räknas som sex, och därmed behöver man inte som hiv-positiv informera om sin status.
– Praxis är att det ska röra sig om inträngande oral-, vaginal- eller analsex, säger han till Sentry.
Kritiker av den svenska ”informationsplikten” menar att lagen inte fungerar annat än att lägga allt ansvar liksom skuld och skam, på hiv-positiva.
– Lagen leder till att många svenskar håller det hemligt att de är hivpositiva. Den har skapat ett samhälle där andra homosexuella inte vill ta i en med tång om man berättar. Folk är rädda på ett annat sätt än i andra länder och det kan låta som om de tycker det är en rättighet att ha sex utan att behöva skydda sig, säger den hivpositive killen Peter som i artikeln också säger om frågan som sänts in till Sentry att det känns som den ställts av en som agerar ”HIV-polis”.

Läs hela artikeln på www.sentry.nu
Följ Fråga Sentry och diskussionerna här (du måste vara inloggad på Qruiser): Fråga Sentry