Den alarmerande rapporten ”Hon Hen Han” som har tagits fram av Ungdomsstyrelsen visar att 19 procent av unga hbt-personer har utsatts för fysiskt våld av anhöriga. Det är dubbelt så stor andel som för unga heterosexuella.

– Resultaten är alarmerande och Ungdomsstyrelsen ser mycket allvarligt på den sammantagna bilden. Att så många unga inte ens är trygga i sin egen familj är fruktansvärt, säger Per Nilsson, Ungdomsstyrelsens generaldirektör.

Unga hbt-personers hälsa i siffror enligt rapporten:

* 25 procent av de unga homo- och bisexuella kvinnorna uppger att de har försökt ta livet av sig. Motsvarande andel för övriga kvinnor är 8 procent.

* 19 procent av 16–25-åringarna i gruppen homo- och bisexuella har utsatts för fysiskt våld av en förälder, partner eller annan närstående vuxen.

* Bland de unga homo- och bisexuella är det 65 procent av kvinnorna och 48 procent av männen som har blivit bemötta på ett kränkande sätt. Många unga homosexuella, bisexuella och transpersoner har lågt förtroende för polisen, skolan, sjukvården, socialtjänsten och arbetsförmedlingen på grund av att de känner sig diskriminerade i mötet med personalen.

Ungdomsstyrelsen föreslår att satsningar görs i skolan, att kompetensen bland myndigheter höjs samt att det skapas fler mötesplatser.

Samtidigt har ett beslut kommit från Stockholms stad som halverar finansieringen till hbt-fritidshänget Egalia som är en viktig mötesplats för unga hbt-personer.

– Det är ironiskt och tragiskt att Stockholms stad fattar detta beslut samma vecka som Ungdomstyrelsen släpper sin rapport, säger Anna Söderström, ordförande RFSL Stockholm, som nu i ett öppet brev har bjudit in Stockholms finansborgarråd Sten Nordin till en dialog om unga hbt-personer situation.

Ungdomsstyrelsens rapport ”Hon Hen Han” har genomförts i samråd med Diskrimineringsombudsmannen, Folkhälsoinstitutet, Skolverket, Socialstyrelsen, RFSL, RFSL Ungdom samt Sveriges Förenade HBTQ-studenter. Rapporten är överlämnad till regeringen.

Här kan man läsa mera och ladda ner rapporten som pdf: Ungdomsstyrelsen

Tidigare artikel: Vi mår fortfarande sämre än heteron