Homohat

”Invandrare” har kommit i fokus i den debatt som följt på stenkastningen mot Pride-paraden i Köpenhamn i lördags.
De ungdomar som deltog i stenkastningen definierades snabbt av såväl Pride-organisatörerna som dansk media som ”invandrare”. Och snart kom debatten igång i dansk media om relationen mellan invandrare och homorörelsen.
Den danska homoorganisationen LBLs ordförande Bent Hansen menade i en intervju i Jyllands-Posten att stenkastningen är ett tecken på att man bör berätta för personer ”som kommer till Danmark att här råder tolerans mot minoriteter och frihet – bland annat frihet att välja ens sexuella orientering”.
Stenkastningen har satt fokus på en dansk debatt om invandrare och det danska samhället. En verksamhet kallad ”Tænketanken” har tillsatts av inrikesminister Karen Jespersen (s), där man skall diskutera integrationsfrågor. Där är ett av kraven, enligt Jyllands-Posten, att ”invandrare skall acceptera danska värderingar och hållningar, om de vill bo i Danmark.”
Bent Hansen menar i Jyllands-Posten att invandrarorganisationerna bör ha tagit avstånd från stenkastningen.
I samma artikel säger Muharrem Aydas från Paraplyorganisationen for Etniske Minoriteter att han är mållös över överfallet. Han säger att överfallet inte är ett uttryck för vad etniska minoriteter och muslimer i Danmark anser om homosexuella.

Ingen debatt har förts om det går att svepande anklaga ”invandrare” för att en grupp ungdomar kastar sten på en Pride-parad. Uppgifter om ifall ungdomarna är danska medborgare, och därmed danskar, eller ej har ej framkommit i debatten. Inte heller vad man skall göra med danskar som bryter mot ”danska värderingar”.
I vänstertidningen Information följs debatten upp med en artikel igår tisdag där ”invandrare” utpekas som de som misshandlar homosexuella i Ørstedparken i centrala Köpenhamn. ”Bander av invandrere overfalder med mellomrum bøsser” står det i ingressen

Den öppet homosexuelle EU-parlamentarikern Torben Lund (s) deltog i paraden i lördags. I ExtraBladet lägger han fokus på en kritik av polisens agerande. Han menar att polisen bör genomföra en intern utredning om hur de agerade för att stoppa bråket.
Polisen prioriterade först bevakning av en palestinsk demonstration och först efter att ungdomarna kastat sten för andra gången kom de till undsättning och lyckades gripa en av ungdomarna. Han får medhåll av polisen i dagens BT.
På LBLs hemsida menar dock Mermaid Prides Jørgen Weis att polisen nog redan lärt av händelserna och i framtiden kommer göra andra prioriteringar.

Vid den avslutande festen på Rådhuspladsen delade Mermaid Pride manlige ordförande Klaus Bondam ut det negativa priset till de muslimska länderna. Det blev officiellt dagen innan Pride-paraden, vilken kan vara förklaringen till att ungdomarna kastade sten.

Publicerad: 2001-08-22 17:59:24