Artigheter utbyttes mellan riksdagsledamot Börje Vestlund (s) och Sveriges nye EU-minister Birgitta Ohlsson (fp) . Som riksdagsledamot har Birgitta Ohlsson som medlem i riksdagens HBT-grupp samarbetat med bland annat Börje Vestlund för att driva frågor som rör homo- och bisexuella samt transpersoner.
Som riksdagsledamot har hon vid ett flertal tillfällen ställt kritiska frågor till regeringen kring hur man agerar för hbt-personers rättigheter på det internationella planet.
I fredags fick hon svara oppositionsledamoten Vestlund om hur hon som EU-minister agerar för att påverka ansökarlandet Makedonien. I slutet av januari kovände regeringen i Skopje och tog bort skydd mot diskriminering på grund av sexuell läggning från förslaget till ny antidiskrimineringslagstiftning.
Vestlund fick svaret att det bristande skyddet för och ”marginaliseringen av” hbt-personer i Makedonien kommer att tas upp vid EU-kommissionens ”screening” inför de formella anslutningsförhandlingarna.
Vestlund tackade för svaret som han ansåg sig nöjd med och la till:
– Jag får väl också säga att jag är väldigt stolt över att jag får vara den första som deltar i en interpellationsdebatt med Birgitta Ohlsson i hennes roll som statsråd.
Det fortsatta meningsutbytet visade på en stor samsyn dels om hbt-personers rättigheter och vikten av att aktivt arbeta för dessa. Vestlund varnade för ”ryggdunkande” av regeringar som trots EUs riktlinjer diskriminerar såväl hbt-personer som till exempel romer. Birgitta Ohlsson meddelade att hon planerar delta i Baltic Pride i maj och att hon redan fått kontakt med fler andra EU-ministrar, ”både på höger- och vänsterkanten” som ” brinner för rättigheterna för homo- och bisexuella samt transpersoner.” Ohlsson lovade även att ta upp frågor som rör hbt-personer vid sina förestående besök i Baltikum och Polen.

Läs även: Makedonien backar om diskrimineringsskydd