Vitryssland- ett land där tomtar i förening kan vara olagliga

Vitryssland säger sig vara en demokrati men i verkligheten måste organisationer vara registrerade och därmed godkända av myndigheterna. Regimen vill inte ha några organiserade demokratiska krafter i det civila samhället som arbetar med tex rättigheter för unga, HBT-personer, handikappade, kvinnor eller för andra förändringar i samhället. Flera hundra organisationer har tvingats upphöra sedan 2003 och nya vägras registrering.

Aljona Valynets, kampanjansvarig för ”Stop 193.1”, organisationen Asambleja i Vitryssland

I höstas ordnade människorättsorganisationen Asambleja kampanjen ”Stop 193”. Utklädda till tomtar tågade ”Tomteorganisationen” till Riksåklagaren och lämnade över en skrivelse till riksåklagaren där man erkände att man oregistrerat ägnat sig åt ”systematisk gratulations-och gåvoverksamhet” under flera år.
– Aktionen syftade till att visa hur absurd paragraf 193 är, eftersom den innebär att om tre personer samlas för att göra något tillsammans, så räknas redan det som ett brott, säger Aljona Valynets från organisationen Asambleja.

”Stop 193 ” och tomteprotesten ledde till att många fick veta att paragraf 193 finns. Uppmärksamhet var också målet med kampanjen berättar Aljona Valynets från Asambleja.
– Många är rädda och vågar inte engagera sig i organisationer. De som gör det har en stark tro på sin sak och landets framtid. För detta riskerar de tveklöst mycket: sin frihet, trygghet, fysiskt och psykiskt välstånd.

Den här gången bet inte humor på åklagaren, tvärtom hotades ”Tomteorganisationen” med att ställas inför rätta. I Vitryssland fortsätter myndigheterna att tysta människor redan innan de har talat.

Läs tidigare artikel i serien Svårt att vara gay i Vitryssland


Forum Syd behöver ditt stöd för att fortsätta arbetet i Vitryssland för organisationsfrihet, demokrati och rättigheter. Vårt mål är att i samarbetet med QX 100 kronor från 1000 personer – välkommen att vara med! Forum Syd har 90-konto, 90 01 44-7. Läs mer om Forum Syds arbete på www.forumsyd.org